Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Amerikanci razmatraju moguću suradnju s našim poduzetnicima, Ivan Ivanović: Ovo vidimo kao šansu da prikažemo svoje sposobnosti

Koprivnički poduzetnik danas su posjetili predstavnici Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a posebna gošća bila je predsjednica i direktorica Pittsburgh Technology Councila Audrey Russo.

Cilj posjeta bila je moguća uspostava suradnje ovih dviju zemalja te razmjena poslovnih iskustava. Amerikanci su naš Poduzetnik prepoznali kao uspješnog pokretača poduzetnika pa je danas dobio priliku predstaviti svoj rad.

Snimila Nela Carek.

– Najvažnije nam je predstaviti naše planove razvoja za grad Koprivnicu i planove koji se uklapaju u plan razvoja regije Sjever. Ono što nam je također važno je da poduzetnici čuju kako rade u Pittsburghu i da dobiju kontakt s mogućim suradnicima u Americi – rekla je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Jedan od poduzetnika koji se danas susreo s Amerikancima je Ivan Ivanović iz tvrtke Codebox. Tvrtka je to koja već radi na europskom i američkom tržištu, a počeli su suradnju i u karipskim zemljama.

– Ovaj susret vidimo kao šansu da prikažemo svoje sposobnosti. Mi već radimo na stranom tržištu i to je nešto čime se u budućnosti želimo baviti – kaže Ivan.

Snimila Nela Carek.

Inače, Pittsburgh Technology Council jedno je od najvećih regionalnih IT vijeća u SAD-u. Njegova direktorica Audrey Russo koprivničkim poduzetnicima pričala je o velikom kolapsu Pittsburgha te njegovom ponovnom rastu i razvoju u grad koji drugima služi kao primjer moderne transformacije.

– Prilika za suradnju, ali i razmjenu talenata je ogromna. Znamo da u Hrvatskoj ima mnogo talenata koje smo dosad i vidjeli. Cijeli svijet pokušava pronaći prave talente ili kompanije koje mogu ponuditi nešto iz kodiranja, umjetne inteligencije i sličnih naprednih stvari koje se događaju oko nas – kazala je Russo.

Američka ambasada u Hrvatskoj ima niz programa vezanih uz poduzetništvo, a poseban cilj im je, prema riječima savjetnice za kulturu Laure Gavinski Djuragic, suradnja s manjim mjestima kao što je Koprivnica.

zatvori