Subota, 12. listopada 2024.

IZBORNI JE DAN Građani Koprivnice danas biraju prve spone do gradske vlasti

Građani Koprivnice danas izlaze na izbore za vijeća mjesnih odbora.

– To su izbori u kojima biramo predstavnike u vijeća mjesnih odbora kao tijela koja predstavljaju mjesne odbore. Negdje ih biramo devet, negdje sedam, negdje pet, ovisi o veličini mjesnog odbora, odnosno o broju njegovih stanovnika – pojasnila je predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Dubravka Kardaš.

U Koprivnici, samom gradu i prigradskim naseljima je 18 mjesnih odbora. Najveći su Podolice, Dubovec, Taraščice i Centar čija vijeća imaju po devet članova. Među najmanjima su Bakovčice, Jagnjedovec, Draganovec, Štaglinec, Herešin i Kunovec Breg pa imaju po pet vijećnika. Izabrani, a u cijelom gradu bit će ih 122, svojevrsna su spona između građana s jedne i Gradske uprave, odnosno Gradskog vijeća, s druge strane.

Dubravka Kardaš. Snimio Marko Posavec.

– Osnovna im je funkcija inicijativa i predlaganje. Oni mogu predlagati uređenje svog naselja, utvrđenje prioriteta u realizaciji, izvršenju radova, naravno u suradnji s nadležnim tijelima Grada Koprivnice, mogu sudjelovati u postupcima izrade i donošenja prostornih planova, poduzimati mjere i akcije za zaštitu i unapređenje okoliša te poboljšanje uvjeta života na svom području. Inače, mjesna samouprava je ustavna kategorija i oblik neposrednog sudjelovanja građana u lokalnim poslovima; to su poslovi koji su od svakodnevnog utjecaja na život i rad na području mjesnog odbora – kaže Kardaš.

Na popisu birača je 26.321 građanin Koprivnice, a riječ je o građanima koji su 14. studenog imali važeću osobnu iskaznicu. Na izbore mogu i ostali s pravom glasa, ali prvo u Uredu državne uprave, koji će im biti u nedjelju na raspolaganju, moraju podići potvrdu.

Izbori su organizirani na 25 biračkih mjesta prema teritorijalnom principu.

– Procedura je ista kao i na lokalnim izborima. Na biračkom mjestu glasače će dočekati samo jedan glasački listić na kojemu se zaokružuje samo jedan broj ispred naziva kandidacijske liste za koju želi glasovati. Ako bi zaokružio dva ili više rednih brojeva, to bi bio nevažeći listić – ističe predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva.

Birališta su otvorena od 7, a zatvaraju se navečer u 19 sati. Kako nije riječ o kompliciranim izborima, njihovi bi rezultati mogli biti objavljeni najkasnije do 22 sata.

Više informacija potražite ovdje.

Slušaj uživo
zatvori