Petak, 26. travnja 2024.

ISTRAŽILI SMO Zašto u koprivničkim kulturnim ustanovama ne možemo plaćati karticama?

Hoće li kultura u gradu Koprivnici postati dostupnija kad govorimo o načinima plaćanja ulaznica i usluga kulturnih ustanova? Pitanje je to na koje odgovor traži nezavisni gradski vijećnik, gimnazijski profesor Miodrag Maričić. Pročitajte njegovo iskustvo i probleme na koje je naišao.

– Nedavno sam sa svojim učenicima završio jedan projekt za Frankfurter Allgemeine Zeitung vezano uz pedesetu obljetnicu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. Tamo sam odveo medijatora i njegovu cijelu obitelj. Htjeli su kupiti knjige i suvenire te sitnice u Galeriji. Na žalost, u Galeriji, ako nemate gotovinu – ne možete kupiti ništa. Poslije sam svoje druge goste iz inozemstva vodio i u našu novu Galeriju Mijo Kovačić. Na svu sreću, imao sam dovoljno gotovine da platim ulaznice. Ni ondje se ne može platiti bezgotovinski. Svoju kćerku redovno vodim na kazališne predstave u Domoljub. Tamo se također ništa ne može platiti bezgotovinski. U knjižnici, gdje često boravim, također treba imati gotovinu jer se ni tamo ne može ništa platiti bezgotovinski. Moje je pitanje: kad će se kulturne institucije ovoga grada uvesti u XXI. stoljeće?

Najodgovorniji za upravljanje Gradom, gradonačelnik Mišel Jakšić, nema ništa protiv elektroničkog plaćanja: – Što se tiče POS terminala, što se mene tiče – dapače, možemo već sutra pokrenuti proceduru.

Vijećnik Maričić to želi na pismeno: – Zanima me koji je krajnji rok izvršenja, kao i ime osobe koja će biti zadužena da se to napravi u kulturnim institucijama koje sam naveo.

Čimin: Za to bismo trebali imati 40 tisuća posjetitelja godišnje

No, čini se da bez obzira na Maričićev zahtjev i gradonačelnikovu spremnost da se terminali za elektroničko plaćanje uvedu u koprivničke kulturne ustanove, to neće biti tako lako provesti. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin ukratko je pojasnio zašto, referirajući se tako na Maričićevo pitanje kada će koprivničke kulturne institucije uvesti u XXI. stoljeće:

– Taj isti vijećnik je bio na izložbi Stipana Tadića u Hlebinama kada nam se čovjek javio Skypeom iz New Yorka sa Sveučilišta Columbia i tome je svjedočio. Ja mislim da mi stvarno ne živimo u XX. stoljeću. Jednostavno nemamo novaca.

Naime, pojašnjava ravnatelj Čimin, svi bi elektronički način plaćanja uveli preko noći, no za taj zahvat prvo treba osigurati formalne i materijalne uvjete:

– Stvar nije tako jednostavna kao što se pokušava predstaviti. Prvo trebamo imati odluku ili zaključak gradonačelnika o uvođenju bezgotovinskog načina plaćanja u većini proračunskih korisnika. Dodatna komplikacija odnosi se na financije. Naime, Podravska banka – poslovna banka Grada Koprivnice – nudi u svojim uslugama najam POS terminala po cijeni od 300 kuna plus PDV. Kad bismo to uveli u Muzej grada Koprivnice, imali bismo čak četiri terminala – na svakom prodajnom mjestu gdje pokušavate prodati ulaznice po jedan. Mjesečna naknada tako bi se popela na 1200 kuna plus PDV. Uz to, po svakom POS terminalu trebali bismo imati promet od najmanje 2500 kuna kako bismo izbjegli mjesečnu kaznu od 150 kuna plus PDV. Uzmemo li to sve u obzir, i potrebu naših korisnika za bezgotovinskim plaćanjem, dolazimo do zaključka da je to sve u ovom trenutku nepotrebno. Muzej grada Koprivnice imao bi tako nerazmjerno visoke troškove, što nemamo osigurano u proračunu – obrazložio je Čimin.

Što je onda rješenje – povećati promet i doseći tih 2500 kuna mjesečno ili naprosto ne uvesti POS terminale?

– Teško je dovesti se u situaciju da možete prodati ulaznice za 2500 kuna mjesečno uz cijenu ulaznice od 20 kuna. To znači da bi svaki od naša četiri objekta svakog mjeseca trebao imati po tisuću korisnika. Tako bismo došli do 40 tisuća posjetitelja godišnje, a sada ih imamo oko 15 tisuća.

Snimio Marko Posavec.

Tako će, prema Čiminovim riječima sudeći, situacija u Muzeju i tri galerije ostati kakva je:

– Jedan upit kao što je ovaj vijećnika Maričića ne ukazuje na potrebu za uvođenjem POS terminala jer se stvara veći rashod nego prihod. Meni, kao i svakom drugom korisniku, na osobnoj razini je puno jednostavnije platiti bezgotovinskim plaćanjem. Međutim, takvih je upita u ovom trenutku premalo da bismo ušli u ovakvu investiciju.

U slučaju da posjetitelji žele platiti karticom, muzealci ih upućuju do najbližeg bankomata. A za one kojima se to dogodi u Hlebinama, gdje nema bankomata, omoguće im, kaže ravnatelj Čimin, besplatan ulaz.

Holek: Ispitujemo mogućnosti, ne srljamo

Mogućnost uvođenja bezgotovinskog plaćanja razmatraju u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, rekla je to Dravi.info ravnateljica Maja Holek:

– Baš smo u rujnu, s početkom nove školske godine, počeli intenzivnije razmatrati tu mogućnost. Naime, imamo i glazbeno-scensku i kino djelatnost, ali i obrazovanje odraslih. Financijska opravdanost je upitna. Bilo bi to tek povećanje kvalitete naše usluge. Zbog uvjeta kartičarskih kuća ne srljamo, ispitujemo mogućnosti kako bismo odlučili da li i ako, kada to učiniti. Odluku ćemo donijeti do kraja ove godine.

Sabolović Krajina: Preskupo je za tijek novca koji se u knjižnici obavlja s građanima

No, zato su u Knjižnici i čitaonici Fran Galović definitivno sigurni da za sada neće uvoditi mogućnosti bezgotovinske naplate svojih usluga. Drava.info je to doznala od ravnateljice Dijane Sabolović Krajine:

– Razmišljali smo osuvremeniti način poslovanja i tehnološki, takav način rada s našim korisnicima mogli bismo bez problema implementirati. No, pitanje je isplativosti. Mi imamo jako male prihode i izračuni pokazuju da je to neisplativo. Kartičarske kuće naplaćuju svoju uslugu između 5 i 7,5%, trebalo bi nabaviti i odgovarajuću opremu, a za naš mali prihod to se ne isplati.

Ravnateljica koprivničke knjižnice podsjetila je da Grad Koprivnica podmiruje trošak članarine za sve svoje stanovnike, a općine Legrad, Gola i Đelekovec to čine za učenike i studente.

– Nama se to nikako ne isplati. Preskupo je za tijek novca koji se u knjižnici obavlja s građanima – zaključila je Dijana Sabolović Krajina.

zatvori