Nedjelja, 5. svibnja 2024.

VIDEO Moliteljica protiv pobačaja Vesna Bunić: Svojim prisustvom ne remetimo mir, ovdje smo samo da u tišini budemo poziv ljudima

Nekoliko predstavnica inicijative ’40 dana za život’ ponovno je počelo s molitvenim bdjenjem pred koprivničkom bolnicom. Podsjetimo, riječ je o kampanji koja se obično provodi u proljeće i na jesen, traje ukupno 40 dana, a za cilj ima odgovoriti žene od pobačaja.

Jedna od moliteljica i pripadnica inicijative Vesna Bunić objasnila je iz kojeg razloga svakodnevno s istomišljenicama dolazi pred koprivničku bolnicu:

– Prvenstveno, ovdje molimo za nerođene, za majke trudnice, da se zaštiti i sačuva život začete djece, ovdje smo i da ponudimo pomoć ženama koje su već učinile pobačaj pa nose teške rane toga čina. Ovdje smo i za trudnice koje dvoume hoće li zadržati život djeteta, možemo im ponuditi materijalnu, duhovnu ili psihološku pomoć.

Nakon što su prošle srijede pripadnice inicijative ponovno započele s 40-dnevnom molitvom, Ženska inicijativa Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije oštro je osudila njihove postupke. Kako kažu, molitvenim bdjenjima ispred zdravstvenih ustanova vrši se psihološki pritisak i stvara dodatni stres ženama koje su u nimalo lakoj situaciji i razmišljaju o pobačaju.

No, s tim se ne slažu osobe uključene u inicijativu ‘40 dana za život’. Između ostalog, naglašuju da za molitveno bdjenje imaju dozvolu policije i bolnice.

– Svojim prisustvom ne remetimo mir niti prolaznike, ovdje smo samo da molimo i da u tišini budemo poziv ljudima da budu svjesni koliko je život potrebno zaštititi. O našem molitvenom bdjenju obaviještena je prije svega policija, Grad Koprivnica i naša koprivnička bolnica tako da imamo sve dozvole da budemo ovdje – govori Vesna Bunić.

Ipak, u priopćenju koje potpisuje predsjednica Ženske inicijative županijskog HNS-a Andreja Horvat Friščić piše kako takav performans molitelja narušava pravo žena da u miru prema vlastitoj savjesti donesu odluku o pobačaju te ograničava njihovo temeljno ustavno pravo, a to je pravo na izbor.

Molitveno bdijenje pred koprivnickom bolnicom.

Posted by Drava.info on Wednesday, October 3, 2018

zatvori