Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Udruga Hera pomaže žrtvama nasilja u obitelji u sudskom procesu: Djeca i majke govore nam da ne znaju kako bi to preživjeli bez nas

Koliko god vam se situacije čine bezizlaznima, postoje mogućnosti izbora i promjene, piše na letku kojeg su danas u Koprivnici dijelile volonterke Udruge Hera.

Naime, Nacionalna kampanja o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima bila je prilika da križevačka Udruga Hera upozna Koprivničance sa svojim projektom kojim pomažu prvenstveno žrtvama i svjedocima obiteljskog nasilja.

Udruga im je na raspolaganju kod praktičnih i pravnih informacija, ali i kod direktne podrške na sudu.

Žrtve i svjedoci mogu ih kontaktirati putem SOS telefona, a s njima će dalje, ispričala je danas novinarima potpredsjednica udruge Maja Postrimovski, raditi educirane volonterke. Uz to, žrtvama i svjedocima pomoć pružaju i psihologinja, pravnica i socijalna radnica.

Snimila Nela Carek.

– Ako se žrtva pita kako izgleda sudski postupak, kako izgleda sudnica, ako joj je potrebna emocionalna potpora kako ne bi odustala od svoje prijave, s njome će dalje, tijekom cijelog procesa, biti naša volonterka – kazala je.

Potpredsjednica udruge istaknula je da žrtve nasilja u obitelji pratnju volontera mogu zatražiti i kod odlaska u Centar za socijalnu skrb ili pak u Državno odvjetništvo.

– Naravno, najviše nam se obraćaju žene. Imamo situacija gdje ih pratimo u sigurne kuće, kad s njima i njihovom djecom idemo u Centar za socijalnu skrb, na davanje izjava u policiju, i nažalost takvih situacija je sve više – ispričala je Postrimovski.

Godišnje ih nazove dvjestotinjak žrtava obiteljskog nasilja.

– To vam nije ono nasilje “danas mi je bacio ručak na pod” već ozbiljni oblici nasilja: fizičko, ekonomsko i psihološko. Najčešće žene trpe nasilje jako dugo, dok im kap ne prelije čašu. Tada su najčešće ugroženi životi, bilo njihovi ili dječji – pojasnila je.

Snimila Nela Carek.

Potvrdila nam je to i volonterka Martina Zrno iz Križevaca. Najteži slučajevi su, kaže, oni u kojima su uključena djeca:

– Imali smo niz slučajeva gdje se radi o obiteljskom nasilju i kada na sud dolaze majka i djeca. Raspoređujemo se tako da jedna volonterka ide s djecom, a druga s majkom. To je zahtjevno i teško, ali njima puno znači. Na kraju nam kažu da ne znaju kako bi to preživjeli bez nas.

Žrtve i svjedoci kaznenih djela pomoć Udruge Hera mogu tražiti na broj savjetovališta 048/271-335 ili na broj SOS telefona 048/711-077.

zatvori