Petak, 17. svibnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Studeni je pred vratima, ali studeni nema na vidiku

U posljednjim smo danima mjeseca listopada. Na vrijeme u našim krajevima sve više utječe duboka ciklona nad Sredozemljem. Zbog toga što je zapadno od nas, u Hrvatskoj prevladavaju južni vjetrovi koji nam donose topli zrak s Mediterana i sjevera Afrike. Donose nam i nestabilno vrijeme, osobito danas i noćas, ali do daljnjega nikakvog značajnijeg zahlađenja nema na vidiku.

Ponedjeljak nam je već donio jednu kišnu epizodu, odnosno pljusak. Do kraja dana može ih tu i tamo biti još, a najviše oborina očekujemo tijekom noći na utorak uz prolazak hladne fronte ranije navedene ciklone. Bit će to dosta dinamičan vremenski događaj pa je, osim kiše i vjetra, navečer i u noći moguća i grmljavina. Prema kraju dana zapuhat će nešto jači jugoistočni vjetar. Temperatura je danas već dosegla 22 stupnja i to bi ujedno trebala biti i najviša današnja vrijednost, ali ni navečer neće biti hladno.

U noći na utorak, dakle, preko nas će prijeći fronta, vjerojatno u obliku razmjerno intenzivne oborinske linije praćene vjetrom, a ne treba se čuditi ni grmljavini.

Utorak će nakon prolaska fronte biti nešto stabilniji uz sunčana razdoblja, ali i dalje je povremeno moguća kiša ili pokoji pljusak, čini se ponajprije u poslijepodnevnim satima. U prvom dijelu dana vjetar uglavnom slab, u drugom umjeren jugozapadnjak. Ujutro ćemo mjeriti oko 12 do 14, poslijepodne oko 18 do 20; u slučaju kišne epizode možda nešto manje. Navečer će zahladiti, ali ne zadugo.

Srijeda, posljednji dan listopada, donijet će nam znatno ljepše vrijeme. Bit će pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu. Puhat će slab južni i jugoistočni povjetarac, a nakon prohladnog jutra popodne idemo do nekih 18 ili više stupnjeva.

U četvrtak i petak opet će biti malo oblačnije, a tu i tamo može pasti i nešto kiše, možda i u pljuskovitom obliku. Ne bi trebalo biti nekog jačeg vjetra. Temperature ostaju iznadprosječno visoke za doba godine, osobito u petak.

Vikend bi, kako se zasad čini, trebao biti barem djelomično sunčan, stabilan i ugodno topao, onako okvirno od 12 stupnjeva ujutro do cca. 18 poslijepodne. No, tu ipak govorimo o razdoblju udaljenom pet dana pa su moguće i veće korekcije prognoze.

U svakom slučaju, tendencija je aktualnih prognostičkih materijala da bi prvi dani studenoga bili sve samo ne studeni, uz možda eventualno nešto kiše – ne puno. Nekakvog izraženijeg zahlađenja zaista još uvijek nema na vidiku.

zatvori