Subota, 27. travnja 2024.

Počinje zimsko računanje vremena, podsjećamo vozače da pripaze na svjetla

U noći sa subote na nedjelju vraćamo se na zimsko računanje vremena. Nakon što sat u nedjelju otkuca 2:59, ponovno će biti 2 sata. Osim što ćemo moći spavati jedan sat dulje ili dobiti još vremena za noćni provod prije zore, od nedjelje će se promijeniti i prometna pravila.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, od nedjelje vozači motornih vozila moraju imati tijekom cijelog dana upaljena dnevna, odnosno kratka svjetla. Biciklisti moraju imati jedno bijelo svjetlo naprijed i jedno crveno straga i to od prvog sumraka do potpunog svanuća, a moraju imati i reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću odjeću. Prsluk ili izvor svjetlosti moraju imati i pješaci koji se noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti kreću kolnikom. Vozači mopeda i motocikala ionako moraju imati upaljena svjetla tijekom cijele godine.

Vozači koji danju na motornim vozilima ne upale svjetla, kao i neosvijetljeni biciklisti, riskiraju kaznu od 300 kuna, a ako ih ne upale u uvjetima smanjene vidljivosti kazna iznosi 500 kuna.

zatvori