Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Jakšić: Ako Županija ne podrži novu Obrtničku školu u proračunu, krenut ćemo s gradskim projektom u Cvjetnoj

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić izvijestio je jutros novinare da se država žalila na prvu nepravomoćnu presudu prema kojoj je dužna Gradu Koprivnici oko 5,1 milijun kuna za sufinanciranje projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju gimnazije i sportske dvorane.

– No, očito da je ta nepravomoćna presuda barem neke stvari krenula vraćati u normalniji tijek. Kao i Koprivničko-križevačka županija, dobili smo prijedlog sporazuma prema kojemu bi država, odnosno Ministarstvo financija, opet preuzelo sufinanciranje JPP-a za našu županiju. To bi mjesečno iznosilo za Grad Koprivnicu 165 do 170 tisuća kuna. Naša sadašnja obveza, otkad nas država “otkantava” i pravi se da nikad nije potpisala sporazum s Gradom, je oko 305 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik.

Iako sporazum može biti razlogom za zadovoljstvo, činjenica je da još uvijek nije riješeno pitanje sporazuma za novi JPP preko kojega je Grad planirao realizirati kapitalne projekte – osnovnu školu Podolice, rekonstruirati i dograditi Umjetničku školu Fortunat Pintarić i Osnovnu školu Đuro Ester te izgraditi novu Obrtničku školu. U potrebnu infrastrukturu u zoni na Podolicama Grad je dosad uložio 4,2 milijuna kuna, a u pripremu realizacije projekta nove Obrtničke škole 5 milijuna.

– Prema ovome što iščitavamo iz sadašnjih prijedloga, očito je da država sada ima alat da ode u novi JPP. Prve povratne informacije koje smo dobili nažalost govore da se to neće ostvariti. Sljedeći korak je da jednostavno na miran način raskinemo ugovore koje smo imali za novi JPP i da školu na Podolicama izgradimo sami – kazao je Jakšić novinarima.

Gradska uprava već će ove godine pripremiti sve kako bi mogla sama izgraditi školu na Podolicama, najavio je gradonačelnik te se osvrnuo i na dogovore sa Županijom oko izgradnje nove Obrtničke škole:

– Svi rokovi u partnerskom ugovoru između Grada i Županije oko Obrtničke škole su probijeni. Pitanje je je li taj ugovor još uvijek valjan. Jednostavno, sada u vrijeme kreiranja proračuna moramo dobiti jasne i glasne odgovore od naše Županije jesu li oni spremni krenuti u izgradnju Obrtničke škole.

Ne bude li Obrtnička škola dobila svoju poziciju u županijskom proračunu, Grad Koprivnica će raskinuti ugovor i krenuti sa svojim projektom u Cvjetnoj, najavio je gradonačelnik Jakšić, istaknuvši da si Zrinski trg ne može dozvoliti da gradsko zemljište, gradska imovina stoji i probija sve rokove. Tim više što nam nova Obrtnička škola treba, a i želja je postići standard jednosmjenske nastave te obrazovanje mladih ljudi prema potrebama tržišta rada, odnosno gospodarstva koje vapi za strukovnim zanimanjima, pojasnio je gradonačelnik Jakšić te dodao:

– Očekujem i od županijske uprave, poglavito od našeg dožupana iz Koprivnice koji valjda ponešto zna o funkcioniranju Obrtničke škole, da skupe hrabrosti, radne energije, volje, motiva, elana i da daju jasne odgovore. Ako će odgovor biti pozitivan, da svi skupa zasučemo rukave i ostvarimo taj projekt. Sve ostalo je na žalost trla baba lan i puno lijepih riječi i želja.

Gimnaziju će otplaćivati još 12 i pol godina

Novi sporazum s državom oko sufinanciranja JPP-a za koprivničku gimnaziju i njenu sportsku dvoranu trebao bi vrijediti od 1. studenoga, doznajemo od gradonačelnika Jakšića koji je pojasnio i da razdoblje obuhvaćeno tužbom prema državi još uvijek treba naplatiti.

Grad, tako i Županija, obveze za plaćanje JPP-a za izgrađenu Gimnaziju Fran Galović i sportsku dvoranu imaju još 152 mjeseca, pojasnio je gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar. Riječ je o ukupnom iznosu od 105 milijuna kuna, od kojih se na obvezu Grada odnosi 37 milijuna čemu treba dodati i PDV. Pročelnik Punčikar pojašnjava i da je 36% obveze varijabilno, što znači da mjesečna rata varira oko dvadesetak tisuća kuna.

zatvori