Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Završena je 25. Galovićeva jesen, nagradu Mali Galović prvi puta dobile čak tri mlade pjesnikinje

U Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici večeras je održana završna svečanost 25. po redu Galovićeve jeseni, književne manifestacije koja svake jeseni u Podravini i Prigorju okuplja domaće i inozemne umjetnike pisane riječi, a potiče i stvaralaštvo mladih autora.

Književnu nagradu “Fran Galović” za najbolju knjigu na temu identiteta i zavičaja dobila je Monika Herceg sa zbirkom poezije “Početne koordinate”.

Monika Herceg. Snimila Sonja Barčanec.

– Moja prva knjiga “Početne koordinate” govori baš o tome – o mojim početnim koordinatama, o  djetinjstvu, izoliranom odrastanju na selu koje je kraj Petrinje. Cijela je knjiga prožeta šumom, prirodom i traženjem identiteta u jednoj takvoj okolini gdje je zapravo manjak civilizacije možda uvjetovao i moje pisanje. Nisam ovo nimalo očekivala, nevjerojatno sam sretna, ali i šokirana. Ovo je dobra početna koordinata mojeg pjesništva – rekla nam je dobitnica nagrade Monika Herceg.

Dodajmo da od 2017. godine osim plakete i novčane nagrade, Nagrada “Fran Galović” sadržava i statuu koju izrađuje mladi koprivnički kipar Marko Lončar.

Nagrada “Mali Galović” za najbolji literarni rad ove je godine po prvi puta ravnopravno podijeljena među tri dobitnice. Nagradu su dobile Klara Thavenet s pričom „Nesvakidašnja ljubavna priča“, Rebeka Crnoja s pjesmom „Filomela“ i Lorena Golub s pjesmom „Poplun se više ne odigava“.

Povjerenstvo u sastavu Maja Krulić Gačan, Petar Lukačić i Darko Pernjak zaprimilo je na natječaj ukupno 107 učeničkih radova. Prijavljene su 33 priče i 74 pjesme, a sudjelovali su učenici s područja cijele zemlje. U užoj konkurenciji za glavnu nagradu bili još i Dubravka Težak s pjesmom „Portret“, Nikola Jadanec s pjesmom „Pauk“, Dorotea Mirić s pričom „U pet sekundi“, Leon Bedeković Arnaut s pjesmom „Osjećaj“ i Hana Živko s pjesmom „Ta vrtlog si ti“.

Na svečanoj završnici okupljenima su svoju poeziju i prozu čitali gosti Galovićeve jeseni, a svojim nastupima uveličali su ju i učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić”.

 

Proglašenje dobitnika nagrade Mali Galović.

Posted by Drava.info on Saturday, October 27, 2018

Završna svečanost i dodjela nagrada 25. Galovićeve jeseni.

Posted by Drava.info on Saturday, October 27, 2018

zatvori