Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Svečano obilježena 27. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi

Branitelji Domovinskog rata s područja đurđevačke Podravine prošlog su vikenda svečano obilježili 27. godišnjicu ratnih postrojbi, s ciljem zajedničkog okupljanja i druženja te prisjećanja na slavne dane hrvatske povijesti.

Obilježavanju je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota, ujedno i izaslanik predsjednik Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu.

Delegaciju Koprivničko-križevačke županije, uz zamjenika Sobotu, činili su i Siniša Pavlović, član Županijske skupštine i predsjednik županijskog Odbora za branitelje i član Županijske skupštine Miroslav Kovačić.

Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa u Crkvi svetog Jurja u Đurđevcu u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, a svečanost je nastavljena u Lovačkom domu “Jelen” u Mičetincu.

Prilikom svog obraćanja, zamjenik Sobota pozdravio je okupljene u ime Predsjednice RH i Koprivničko-križevačke županije, istaknuvši značaj branitelja s područja đurđevačke Podravine, kao i doprinos svih podravsko-prigorskih branitelja u stvaranju Republike Hrvatske.

– Doprinos je i ova zajednička obljetnica u organizaciji Grada Đurđevca, Županije i okolnih općina kojom se prisjećamo teških, ali i ponosnih dana stvaranja naše domovine. Zahvaljujem i Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministru Tomi Medvedu i pomoćniku ministra Dinku Tandari što su napravili velik iskorak i što imaju razumijevanja za probleme branitelja. Zahvaljujem i svim braniteljskim udrugama, a posebno onima koji u školama diljem Županije prezentiraju značaj nas branitelja u obrani i stvaranju Hrvatske, koji smo imali tu čast, privilegiju i hrabrost. Sloga i zajedništvo koje smo tada pokazali neka nam i nadalje budu nit vodilja u djelovanju za bolju budućnost Hrvatske. Svima vam još jednom iskreno zahvaljujem – poručio je zamjenik Sobota.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Željko Lacković, kao i Dinko Tandara, pomoćnik ministra i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, dok se u ime branitelja obratio Martin Kranjec.

U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega su Dravski pajdaši izveli pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”.

Obilježavanje su organizirali Grad Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija i općine Kalinovac, Virje, Kloštar Podravski, Molve i Ferdinandovac, u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om.

zatvori