Srijeda, 8. svibnja 2024.

Dan obrtništva u znaku prosvjeda protiv inertnog sustava, Željko Sokač: Nisam naplatio gotovo 4 milijuna kuna, a nikada i neću

Udruženje obrtnika Koprivnica 29. listopada obilježava Dan udruženja i Dan obrtništva.

Tijekom nekoliko posljednjih godina spomendan osnivanja Udruženja obilježava se kod uspješnih obrtnika. Ove godine obrtnici su se okupili u Strojarstvu Sokač kod trenutno najstarijeg koprivničkog obrtnika Željka Sokača kako bi javnosti odaslali poruku o problemima s kojima se obrtnici svakodnevno bore:

– To je problem sustava, neefikasnosti, sporosti, poglavito sudstva – rekla je tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota. – Obrtnik Sokač ima problema jer se sporovi presporo rješavaju, a da ne kažemo da je država dozvolila da se protuzakonito registriraju stotine tvrtki. Jedan hrvatski rekorder ima registriranih 147 jednostavnih d.o.o.-a. To stvarno nismo trebali dozvoliti. Oko toga se događa dosta kriminala i oštećeni ostaju ovakvi kao što je Željko Sokač. Danas apeliramo da se nešto pokuša napraviti, vjerujemo da će buduća generacija saborskih zastupnika i ova mlada generacija u koju se uzdajemo uspjeti promijeniti te negativne trendove koji danas vladaju. Danas, kad obilježavamo naš dan, pokušavamo upozoriti na to da sustav još uvijek nije efikasan, a na to upozoravaju i prepoznaju i iz Europske unije.

Željko Sokač uvaženi je koprivnički obrtnik punih 40 godina. Prije 20 godina izgradio je na Križevačkoj cesti veliku halu u kojoj proizvodi metalne konstrukcije. U zlatno doba poslovanja njegov obrt je brojio dvadesetak zaposlenih, sada ih je sedam. A posljednjih godina vodi i pravne bitke protiv nekorektnih poslovnih partnera. Jedan od takvih slučajeva hrvatsko pravosuđe rješava već dulje od 10 godina.

– Nisam naplatio skoro četiri milijuna kuna. Neću ih nikad ni naplatiti. I nije to jedan slučaj, imam ih “čuda”. Problem je u tome što su zakoni tako napravljeni. A mi smo godinama napravili, izgradili, ispostavili, a nismo se naplatili. Platio sam materijal, ljude, doprinose, platio sam PDV, a naplatio nisam. U predstečajnoj sam nagodbi. Sad radimo i sve vraćamo, kak’ velim, u rikverc – kaže Sokač.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

I tako i započeta hala, u kojoj je trebalo raditi još pet – šest ljudi, stoji i čeka neka bolja vremena. A jedan od njegovih dužnika, kaže, registrirao je već deset novih firmi što je uobičajeni obrazac prevaranata koji u Hrvatskoj varaju male obrtnike. Na upit što konkretno očekuje od hrvatskog sudstva, obrtnik Sokač odgovara:

– Ništa! Ništa ne očekujem jer ja neću doživjeti rješavanje svojih predmeta. Nezgodno mi je govoriti o tome, no imao bih što reći. Ovaj blok mi ne bi bio dosta.

Željko Sokač obrtnik je s poslovnim iskustvom i statusom. U mandatu od 1998. do 2002. obnašao je funkciju predsjednika koprivničkog Udruženja; 1999. godine nagrađen je javnim priznanjem Koprivničko-križevačke županije i Srebrnom cehovskom škrinjicom Udruženja obrtnika; dvije godine kasnije dobio je Medalju grada Koprivnice, a 2012. je uvršten među 400 najvećih poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Do sada je prikupio 49 godina radnog staža, no u mirovinu ne odlazi jer, kako kaže, želi vratiti dugove. Ne zato jer kao obrtnik za poslovne poteze garantira svom svojom imovinom, koja je procijenjena na 15 milijuna kuna, već zato što ga na to obvezuje pitanje ljudske časti.

– Prema radnom stažu odavno sam mogao biti u mirovini. No, moram odraditi što sam započeo i vratiti poslovanje na pozitivnu nulu. Odlučio sam da ću s krajem ove godine otići, no radit ću kao prokurist u sinovoj tvrtki.

Priča majstora Sokača samo je jedna u nizu sličnih borbi obrtnika s neučinkovitim i inertnim sustavom. Upozorio je na to predsjednik koprivničkog Udruženja Darko Frankol te istakao:

– U slučaju kolege Sokača pokazala se sva sporost i neučinkovitost sustava i sudstva. Na tome želimo djelovati preko našeg komorskog sustava i to mijenjati jer bez promjene na bolje ne možemo naprijed. Problematika s kojom se obrtnici susreću svakog dana vrlo je složena i o tome bi se moglo uvelike pričati – poručio je Frankol.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Obilježavanju Dana obrtništva i koprivničkog Udruženja odazvao se i gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima. Na upit Drave.info kakav je značaj obrtništva u gospodarskoj slici grada, gradonačelnik Jakšić je odgovorio:

– Kad gledamo i razvijene europske zemlje, ali i kretanja u hrvatskom gospodarstvu, obrtništvo je najfleksibilniji gospodarski sustav koji se najbrže pokreće i prilagođava te može donijeti najveću moguću ekspanziju. Veliki sustavi to rade puno teže. Zato osobno stvarno smatram da će se budućnost rasta i Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, pa i Republike Hrvatske, najvećim dijelom bazirati na obrtništvu i malom i srednjem poduzetništvu. Ako tu padnemo, ako tu ne uspijemo, definitivno ćemo imati puno većih problema nego što su danas Agrokor i Uljanik.

Gradonačelnik Jakšić je dodao i da Gradska uprava iznimno dobro surađuje s Udruženjem obrtnika:

– Mi s Udruženjem obrtnika imamo doista odličnu suradnju – od nekih naših gradskih projekata preko politika poticaja, do stalne komunikacije. Upravo na zadnjem sastanku iznjedrili smo neke nove ideje i o poticanju poduzetništva, infrastrukturnim zahvatima, ali i suradnje kako bismo vidjeli što to koprivnički obrtnici mogu raditi za svoj grad. Naravno, ne za badava već čim više taj krug – naravno u skladu sa zakonom i mogućnostima koje nam nosi javna nabava – vrtimo i radimo u našem gradu.

Svi okupljeni na današnjem Danu obrtnika prstom su uprli u neučinkovitu državnu upravu, te na potrebu da se više vodi računa i pomaže malima, a ne, kao što je to trenutno aktualno, velikima poput Uljanika. Da je samo dijelom tog novca pomognuto malim i srednjim poduzetnicima, gospodarska slika bila bi bolja, poručili su.

zatvori