Subota, 27. travnja 2024.

Grgić: Novim načinom gradnje školu na Podolicama mogli bismo imati već 2019., Jakšić: Nije to baš tako

Znajući da je vrijeme pripreme proračuna za iduću godinu, nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić predložio je da se u ovaj financijski dokument Grada Koprivnice uvrsti stavka za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Osnovne škole Podolice.

Svjestan da je riječ o velikom financijskom ulaganju, Gradskom je vijeću predložio primjenu mnogo jeftinijeg modela gradnje:

– Predlažem da se gradi i da se koristi gradnja modularne montažne izgradnje. Ta vrsta gradnje više nije rijetkost u Republici Hrvatskoj dok je u zapadnoeuropskim državama vrlo česta, posebice u skandinavskim zemljama.

Vijećnik Grgić, po struci arhitekt, pojasnio je što bi Koprivnica dobila primjenom ovog načina gradnje:

– Glavne prednosti takvih čeličnih arhitektonskih modula su nekoliko puta niža cijena od klasičnih gradnji kao i samo vrijeme izgradnje objekta. Naime, rok izgradnje takvih objekata se mjeri u mjesecima. Dakle, škola se može zapravo izgraditi u šest mjeseci. To znači da bi već sljedeće školske godine novootvorena škola na Podolicama mogla započeti s radom.

Uređenje komunalne zone na Podolicama gdje će se graditi nova osnovna škola. Snimio Marko Posavec, 2015.

Grgić je u Gradskoj vijećnici pokazao i fotografiju objekta izgrađenog po principu kojega je predložio:

– Ovo je primjer jednog vrtića koji je trebao koštati 10 milijuna kuna klasičnom izgradnjom. Upotrebnom montažne izgradnje s prefabriciranim elementima košta 3,8 milijuna kuna – to je ta velika razlika. Ta tehnologija je već u Hrvatskoj uvedena, koristi se za izgradnju škola i vrtića te ja predlažem da i mi također krenemo tim putem i da 2019. godine, ako se ništa drastično ne promijeni, imamo otvorenu školu na Podolicama.

Da su u Gradskoj upravi već upoznati s ovim mogućnostima, odgovorio je gradonačelnik Mišel Jakšić, ali i dodao da uštede i nisu toliko velike i da gradnja nije toliko jednostavnija koliko je rekao vijećnik Grgić. No, kako je nova škola na Podolicama jedna od aktualnijih tema proteklih godina u Koprivnici, dodao je da je situacija s ovim projektom – nepromijenjena:

– Nekoliko puta sam najavio da ćemo u mom mandatu pokrenuti izgradnju škole na Podolicama. No, ne znam niste li slušali ili sada to svjesno niste htjeli koristiti, mi imamo nekakav ugovor s državom, na nekakvom sudu smo, navlačimo se oko toga jako dugo, ugovor propisuje određene penale… Tako da prvo moramo raščistiti odnos s državom, na čemu stalno radimo. Bez obzira na to što smo dobili prvi stupanj suda, opet je sjela žalba pa će se to još neko vrijeme otegnuti.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Tako se čini da za sad preostaje samo čekati. Sve dok, kao što je gradonačelnik svojevremeno najavio, Koprivnica sama ne pokrene izgradnju nove škole.

– Ne možemo početi graditi novu školu jer će ispasti da je našom krivicom srušen JPP, jer država formalno još iz JPP-a nije izašla. Čim to riješimo, krenut ćemo u izgradnju, ali ne mogu sada licitirati kako i na koji način s obzirom na to da prvo idu i javni natječaji i procjene i sve ono uz to. Jer zadnja naša rasprava na temu Kominga i “dajte im da rade na Aglomeraciji” je završila tako da nas je Jaspers upozorio da to što smo vi i ja raspravili na Gradskom vijeću, da nam nije palo na pamet da probamo odvući nikuda. Tako da možda nekad ipak treba malo stati na loptu i pričekati, ne treba stalno trčati pred rudo. Ali, hvala na ideji i u načelu se slažem – zaključio je gradonačelnik.

zatvori