Petak, 17. svibnja 2024.

VRTIĆ U IVANCU Švegović: Djeca ispaštaju zbog politikanstva, spremni smo graditi i novi vrtić

U Koprivničkom Ivancu još uvijek se ne nazire rješenje za proširenje dječjeg vrtića. Rekao je to novinarima na jučerašnjoj konferenciji za medije načelnik ivanečke Općine Mario Švegović.

Podsjetio je da je Općina još početkom travnja zatražila od Koprivničko-križevačke županije da zgradu u kojoj je smješten vrtić prenese u vlasništvo Općine. To je, naime, uvjet da bi Općina mogla dograditi vrtić i tako omogućiti smještajne kapacitete za svu djecu. Pismo je, kaže načelnik Švegović, upućeno i Osnovnoj školi te Dječjem vrtiću. Naime, vrtić u Ivancu smješten je u zgradi tamošnje škole. A iako je obnovu zgrade i dogradnju vrtića financirala Općina, još u vrijeme načelnika Andrije Čevisa, cijeli je objekt formalno u vlasništvu Osnovne škole. Uslijedila je komunikacija sa županijom i osnovnom školom, općina je – kaže načelnik Švegović, učinila sve što joj je rečeno – poput izrade prijedloga parcelacije, no njihov zahtjev još nije prošao ni prvu stepenicu – odluku Školskog odbora:

– U međuvremenu su održane dvije sjednice Školskog odbora. Jedan mi je član Školskog odbora rekao da taj zahtjev nikad nije uvršten u dnevni red već je samo pod točkom “Razno” informirano o zahtjevu Općine. Smatram da se na točci “Razno” ne mogu donositi odluke. Znači da se nisu ni potrudili zahtjev Općine staviti na dnevni red – kazao je Švegović.

Načelnik Švegović kaže da Općina ima korespondenciju koja pokazuje da su poduzeli sve korake u skladu s propisima, čak im je i ravnateljica škole u lipnju odgovorila da je prijedlog parcelacije u redu. No, dalje od toga nije se maklo, i tako su – usprkos usmenoj komunikaciji s dožupanom Ratimirom Ljubićem, prošla četiri mjeseca.

– Nažalost, tu ispaštaju djeca. Mi smo tu djecu, riječ je o njih petnaestero, morali zbrinuti u vrtiću u Koprivnici. To nam nije žao, no bude li se ovaj zahtjev rješavao kako je počelo, sve će se odvući unedogled i mi taj vrtić nećemo uspjeti dograditi do rujna 2019. godine.

Načelnik Švegović ističe da, izjavama nekih usprkos, ne traži da se u ovom slučaju ne učini išta nezakonito. No, s obzirom na sve što je dosad (ne)učinjeno, uvjeren je da iza svega stoji politika:

– Ovo se jedino može iščitati kao politička opstrukcija Mreže jer nismo iste političke opcije kao župan i ravnateljica škole.

Načelnik Švegović kaže da Općina mora osigurati kapacitete za smještaj sve djece u dječji vrtić. Stoga im je važno što prije dobiti odgovor na njihov zahtjev:

– Ako se ne pokrene postupak darivanja te zgrade našoj općini, mi smo spremni tu zgradu i otkupiti ako to zatraže. No, moraju nam reći što su odlučili. Ako će odgovor biti negativan, mi ćemo graditi novi vrtić. Za to već imamo i lokaciju, no to je zadnja opcija ukoliko odgovor Županije bude negativan.

Načelnik Švegović kaže da je indirektno spomenuto da bi Županija zauzvrat tražila da Općina zgradu osnovne škole u Kunovcu da Županiji, no ta opcija službeno nije nikad izrečena.

Potporu načelniku Općine Koprivnički Ivanec dao je i njegov stranački kolega, saborski zastupnik Mladen Mađer:

– Predlažem da načelnik, župan i dožupan sjednu i dogovore rješavanje ovog problema. To je u interesu djece i žitelja Koprivničkog Ivanca.

Ravnateljica Furkes: Općina nije jasno dala do znanja što želi od Školskog odbora

Zahtjev Općine bio je na dnevnom redu sjednice Školskog odbora 19. lipnja. Doznala je to Drava.info od ravnateljice Osnovne škole Koprivnički Ivanec Kristine Furkes. Pojasnila je da je Školski odbor raspravljao o zahtjevu i načelno nitko ništa nema protiv, no istakla je i da Općina nije jasno definirala niti potkrijepila dokumentacijom što želi od Školskog odbora. A moguća odluka nije proslijeđena Županijskoj skupštini jer, kako kaže ravnateljica Furkes, nisu formirane nove čestice koje bi se Općini dale u vlasništvo.

Na vlastito inzistiranje, kaže ravnateljica Furkes, bila je sinoć na sjednici Općinskog vijeća. Tijekom sat i pol duge rasprave odgovarala je na postavljena pitanja te je i ona neka postavila načelniku Općine. Zamolila je, kaže, da se sporno pitanje rješava na zajedničkom sastanku, a ne preko medija.

Tako je i dogovoreno da idući tjedan bude održan sastanak predstavnika Općine, Županije, škole i vrtića, na kojemu će se točno dogovoriti što će tko i kada raditi, jer im je svima – kaže ravnateljica Furkes, u interesu dobrobit djece.

Kad je pak riječ o optužbi načelnika Švegovića da je riječ o političkoj opstrukciji, ravnateljica Furkes, koja je bila i Mrežina kandidatkinja za načelnicu ivanečke općine, kaže:

– Mislim da sam svojim radom dokazala da politikantstva nema.

zatvori