Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Učenice iz Nemčića Gostovinskog sudjelovale na Saboru malih glagoljaša

Mali glagoljaši iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski i ove su godine sudjelovali na Saboru malih glagoljaša u Svetom Filipu i Jakovu.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji Udruge glagoljaša iz Zadra i Turističke zajednice Svetog Filip i Jakova na kojoj su se učenici iz raznih dijelova Hrvatske družili i naučili nešto novo o srednjovjekovnom pismu iz 9. stoljeća.

Za učenike su bile organizirane atraktivne radionice na temu glagoljice, a za profesore stručna predavanja o razvoju glagoljske pismenosti u Hrvatskoj. Zanimljiva je bila i terenska nastava u Biograd i okolicu gdje su sudionici Sabora na originalnim lokacijama usvajali znanje o glagoljašima i o važnim događajima iz hrvatske povijesti.

– Posebno smo uživali u “glagoljanju” i staroslavenskim misnim napjevima koji su bili izvedeni tijekom mise u crkvi sv. Roka u Rogovu koju je u 11. stoljeću dao izgraditi kralj Petar Krešimir IV. – rekla je Dravi.info profesorica povijesti Lidija Vranar.

Učenice koje su sudjelovale na Saboru malih glagoljaša su Tara Despotušić, Eva Šimunić i Lana Krošnjar.

– Vratili smo se iz Svetog Filip i Jakova puni prekrasnih dojmova, ali i bogatiji za nova znanja koja smo stekli na ovom Saboru i koja ćemo rado prenositi na ostale učenike u našoj školi – zaključila je profesorica Vranar.

zatvori