Subota, 27. travnja 2024.

Treba li Grad Koprivnica ponuditi liječnicima stanove kako bi došli ovdje raditi?

Nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić predložio je da se Grad Koprivnica aktivno uključi u rješavanje problema nedostatka anesteziologa u ovdašnjoj Bolnici “Dr. Tomislav Bardek”.

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, vijećnik Grgić je predsjedniku Ivanu Palu predložio da Gradsko vijeće urgira kod stručnih službi i izvršnih tijela da se dio gradskih stanova koji se grade preko APOS-a da na korištenje liječnicima koji bi radili u koprivničkoj bolnici. Isto bi se, predlaže Grgić, primijenio i kad su u pitanju sveučilišni profesori sa “Sjevera”.

Ponukan dobrom praksom Grada Varaždina, nezavisni Grgić smatra da bi u ovom trenutku i u Koprivnici trebali razmisliti o privlačenju deficitarnih kadrova.

– Razmislite o tome da sazovemo zajednički sastanak na kojem može sudjelovati i Županija koja bi trebala biti zainteresirana za to, na kojem bi o tome raspravljali. Manjak je anesteziologa, a operacije ovise o njima. Imamo dovoljno kirurga, a samo dva anesteziologa. Također, trebaju nam i profesori pa bi trebali tim kadrovima dati nešto kako bismo ih privukli – rekao je Grgić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao mu je da je praksa kadrovskih stanova u gradu ustaljena i da ih profesori, što Sveučilišta, što Umjetničke škole Fortunat Pintarić, dobivaju kad god se za to ukaže prilika. A što se tiče smještaja liječnika, gradonačelnik Jakšić poručio je Grgiću da je Grad sudjelovao na sastanku o toj temi kojeg je inicirala Komora liječnika. No priča je na tome stala.

Mišel Jakšić. Snimila Nela Carek.

– Ono što je važno reći jest da bolnica nije gradska, već županijska. Prije toga bila je državna. Koliko god je nekad lijepo nešto reći, ja bih ipak da poštujemo institucije. Postoji institucija ravnatelja bolnice, institucija župana, institucija zamjenika župana zaduženog za taj resor i mislim da bi se valjda netko javio da postoji ta potreba, da postoji taj problem. Mi smo na raspolaganju kao što smo i rekli na tom sastanku, ali da Grad paušalno odlučuje – nema smisla. S jedne strane sami od sebe i ničim izazvani stvaramo si teret za proračun, i to za korist institucije kojoj mi nismo osnivači, a nitko od njih nas nije tražio pomoć – odgovorio mu je gradonačelnik.

Nezavisni Grgić napomenuo je da ni varaždinska bolnica nije gradska te je poručio da bi Koprivnici privlačenje i zadržavanje kadrova trebalo biti od strateškog interesa, baš poput Sveučilišta Sjever. Sve je to govorio uporno se obraćajući predsjedniku Gradskog vijeća, a ne gradonačelniku koji mu je ipak opet odgovorio:

– Ne sporim da možda treba razgovarati o bolnici s nekim kome je to institucionalno nadležno. Ali, fascinantno mi je da si tražite temu i želite prevaliti na Grad, bilo na mene, bilo na predsjednika gradskog vijeća, nešto što je odgovornost Županije. Shvaćam potrebu za skupljanjem poena, ali da ćete skupljati poene na nečemu što je odgovornost župana, ravnatelja bolnice, zamjenika župana, to nije fer i nije korektno.

Tenzije je smirio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal koji je vijećniku Grgiću potvrdio da je Grad razgovarao s tadašnjim predsjednikom Komore liječnika i županom, ali da povratnih informacija iz Županije nije bilo.

Snimila Nela Carek.

Rekao je da ima i drugačijih rješenja te naveo primjere sredina koje subvencioniraju građevinske kredite ili pak dodjeljuju gradska zemljišta za izgradnju po beneficiranim cijenama.

– Slažem se s vama da moramo poduzeti puno toga da u Koprivnici i županiji imamo dovoljan broj liječnika, ali moramo znati da bolnica opskrbljuje županiju i da u tome trebaju sudjelovati županija, općine, gradovi sa svojim budžetom – riječi su kojima je predsjednik Pal završio raspravu.

zatvori