Petak, 26. travnja 2024.

STANJE SIGURNOSTI Nešto smo mirniji nego prošle godine, a broj poginulih u prometu zasad je jednak lanjskom

Brojni prometni prekršaji i nešto bolje stanje javnog reda i mira obilježja su stanja sigurnosti u kolovozu, rečeno je danas na konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Osobito je aktivna bila Prometna policija, istaknuo je glasnogovornik Policijske uprave Dražen Laljek:

– Djelatnici Prometne policije, uobičajeno, imali su velik broj aktivnosti. U kolovozu je sankcionirano 1275 prekršaja, iz prometa je opet isključen velik broj vozača – njih 179, oduzeta je 71 vozačka dozvola, a 29 je vozila isključeno iz prometa. 20 vozača zadržano je do otriježnjenja, četiri su uhićena, a 16 ih je dovedeno nadležnim prekršajnim sudovima.

Dražen Laljek. Snimio Marko Posavec.

Ukupan broj prometnih nesreća nešto je veći nego u istom razdoblju lani, a broj smrtno stradalih osoba u kolovozu se izjednačio s prošlogodišnjim: u prvih osam mjeseci i ove i prošle godine život je na našim cestama izgubilo šest osoba. No, lani je u razdoblju od rujna do prosinca na cestama izgubljeno još sedam života.

Broj prekršaja iz područja javnog reda i mira u velikom je padu u odnosu na lanjsku statistiku i na neki prosjek, istaknuo je glasnogovornik Laljek.

– U kolovozu imamo samo 14 prekršaja iz područja javnog reda i mira, što je gotovo polovica od nekog uobičajenog mjesečnog prosjeka. Na godišnjoj razini bilježimo daljnji pad broja takvih prekršaja, od 18%. Najveći je pad u broju tučnjava, dakle prekršaja s obilježjima nasilja – 22%, a i nas veseli što je u padu broj prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika.

Požara je bilo više nego prošle godine, no šteta u njima u pravilu nije bila velika i nije bilo ozlijeđenih osoba.

– Što se tiče požara i eksplozija, zabilježena su tri požara na građevinskim objektima, tri na prijevoznim sredstvima i dva požara otvorenih prostora. To je nešto veći broj nego u istom razdoblju prošle godine, no nije bilo ozlijeđenih osoba i materijalna šteta je manja.

Za kraj spomenimo da je broj prelazaka državne granice dosta manji nego prošlog ljeta. U srpnju i kolovozu zabilježene su 74 tisuće prijelaza državne granice, što je 18 tisuća manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Detaljnije informacije o stanju sigurnosti u kolovozu i dosadašnjem dijelu 2018. godine možete pronaći na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke (PDF).

zatvori