Petak, 26. travnja 2024.

Županija odbila prepustiti dio svojih ovlasti Đurđevcu, Lacković: Kad niste htjeli vi, to će – kao i sa sudom, učiniti netko drugi

Koprivničko-križevačka županija neće prenijeti svoje ovlasti za izdavanje građevinskih dozvola Gradu Đurđevcu.

Zahtjev nezavisnog Željka Lackovića, ujedno i predsjednika đurđevačkog Gradskog vijeća, odbilo je 25 većinskih vijećnika, a župan Darko Koren, obrazlažući zašto je izvršna županijska vlast protiv, rekao:

– Zaista, ima više negativnih posljedica nego pozitivnih. Zapravo ne vidimo nikakav valjani razlog da se nešto takvo čini.

Taj svoj stav župan Koren je argumentirao, među ostalim, brojem izdanih građevinskih dozvola. Tako je ove godine u Đurđevcu – zaprimljeno samo 12 zahtjeva, za razliku od 62 na koprivničkom području, te 36 u Križevcima.

– Uz dužno poštovanje te inicijative koja – morate se složiti, prvenstveno ima političku podlogu, naravno da je to pitanje preuzimanja neke funkcije. Nama to nije prihvatljivo jer je riječ o rastakanju sustava naše županijske uprave – pojasnio je župan Koren.

Željko Lacković izrazio je žaljenje zbog ovakvog stava te uzvratio županu da ne odustaje od svog zahtjeva:

– S obzirom da niste vi htjeli uzeti zasluge da se u Đurđevac vrati i Ured koji je izdavao građevinske dozvole, to će napraviti netko drugi, kako što je bilo i sa sudom.

Đurđevac je grad koji je kreirao 38 projekata, u provedbi ih je u vrijednosti 128 milijuna kuna. Za mnoge od njih treba ishoditi građevinsku dozvolu, i upravo stoga Đurđevčani misle da će biti efikasniji budu li ih sami izdavali. A koliko je to važno, Lacković je ilustrirao i primjerom susjednog varaždinskog župana Čačića koji je u program ruralnog razvoj prijavio projekte vrijedne 780 milijuna kuna za energetsku obnovu svih škola i javnih zgrada. Župan Bajs je pak ishodovao u državi gradnju nove zgrade suda i bolnice, a dogovorio je i prugu prema Zagrebu, pobrojao je Lacković te spomenuo i što su mu rekli kad je u Zagrebu lobirao za brzu cestu do Koprivnice.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

– Stariji i iskusniji političari su mi rekli da ja nemam problem ni s Plenkovićem, ni Škorićem, ni s Butkovićem već s onima na terenu koji se boje da mi ne pripadnu zasluge za cestu. Ja vam onda prepuštam sve zasluge, dočekajte ministra Butkovića, slušajte planove i studije koje treba raditi i dajte političku težinu tome što treba raditi. No virovitički župan Andrić već ima 52 milijuna kuna vrijedan ugovor potpisan s Hrvatskim cestama za projektiranje i otkup zemljišta za cestu od Bjelovara do Virovitice. A cesta još nije stigla ni do Bjelovara. Nećete ništa postići s ministrom Butkovićem jer ovi župani već imaju potpisane ugovore a ja se za to tek borim u Zagrebu!

Gospodina Lackovića izuzetno cijenim i mislim da nam svima može pomoći u Zagrebu, poručio je s govornice župan Koren te istakao da nema problem s vlastitim egom:

– Smatram da naše političke igre moramo potisnuti koliko god je to moguće kako bismo zajedno radili na realizaciji bitnih pitanja za našu županiju. Poglavito su to infrastrukturni projekti koje predvodi nastavak brze ceste od Križevaca do Koprivnice. Gospodina Lackovića ovdje javno molim da bude naša potpora u tome. Ja nemam problem to izreći i vjerujem da to mogu reći i za svoje zamjenike. Kad govorimo o kandidiranju projekata, ne treba zanemariti da treba imati novca za njihovo predfinanciranje. A kad su svi tako bolji od nas, ne znam kako su onda statistički pokazatelji na našoj strani.

Župan Koren je podsjetio i da je županijska služba pridonijela da Grad Đurđevac može kandidirati vrijedne projekte koje je spomenuo Lacković te ga pozvao na daljnju suradnju na projektima važnima za našu županiju.

Lacković mu je uzvratio da njegova potpora nije upitna no ipak smatra da je županijska uprava trebala iskazati gestu prema Đurđevcu koji je godinama gubio službe i ovlasti. A kad je riječ o budućim projektima, Laci je upozorio:

– Tu stvarno morate biti oprezni i koristiti sve saborske zastupnike. Morate sjesti – ne sa mnom, već s koprivničkim gradonačelnikom Jakšićem. Morate znati da je u prednajavi natječaj s više od pola milijarde kuna za gradnju osnovnih škola. U Koprivnici svi govore o školi na Podolicama koja još nema građevinsku dozvolu pa je nemoguće ovaj projekt na brzinu prijaviti na natječaj. Ključ je informiranost, povezanost i zajedničko djelovanje. Ja u politici nemam ego, ali pamtim. I kad nešto ne dobijem od prve, ići ću i sedmi put, i u končanici uvijek dobijem. I sve dok me ta karta prati, ja ću biti u politici – zaključio je nezavisni Laci.

zatvori