Subota, 28. svibnja 2022.

KVIZ Provjerite svoje znanje o Šoderici – Podravskom moru!

Drava.info predstavlja vam novost! Na našem portalu od ove ćemo jeseni redovito objavljivati kratke, zabavne kvizove kroz koje ćete moći ponešto možda i naučiti o našem gradu, kraju, ljudima, prirodi koja nas okružuje i raznim drugim temama.

Prva tema nam je Šoderica, popularno “Podravsko more”. Koliko znate o prošlosti i sadašnjosti popularnog jezera nedaleko od Koprivnice? Provjerite u nastavku!

1. Kako se službeno zove "resa", biljka neugodna za kupače koja je vrlo česta u Šoderici?

Foto: Goran Šafarek
Correct! Wrong!

2. Organizirano iskapanje šljunka na Šoderici pravi je "bum" doživjelo 1912. dolaskom parnog bagera, no počelo je već ranije, za koncesije rasinjskog vlastelina Inkeya. Koje je godine 'začeta' Šoderica? (Pomoć: Iste godine kada je otvoren Sueski kanal).

Foto: Marko Posavec
Correct! Wrong!

3. Kolika je prosječna dubina sjevernog dijela Šoderice?

Foto: Goran Šafarek
Correct! Wrong!

4. Šodericu dijele općine...

Foto: Marko Posavec
Correct! Wrong!

5. Koliko ima objekata u vikend-naselju na Šoderici?

Foto: Marko Posavec
Correct! Wrong!

6. Koji je od navedenih sportova sve popularniji na Šoderici posljednjih godina? (Nije na slici).

Foto: Marko Posavec.
Correct! Wrong!

7. Šodericu su među prvima "osvojili" stanovnici jednog obližnjeg grada. Podigli su i prve vikendice. Jedan poznati pisac iz tog grada dolazio je na Šodericu kao dijete. Koji je to grad?

Ustupio Zvonimir Laljek.
Correct! Wrong!

Pisac je Goran Tribuson.

8. Ulov Marija Kuzmića iz Torčeca 2010. godine i danas se prepričava među podravskim ribičima. "Neman" iz Šoderice imala je 33,5 kg i bila je to najteža riba te vrste ulovljena u Hrvatskoj. Koja je to bila riba?

Foto: Goran Kuzmić.
Correct! Wrong!

9. Šoderica je u procesu eutrofikacije. Što to znači?

Foto: Marko Posavec
Correct! Wrong!

eutrofikacija (eu- + -trofikacija), starenje vodenih ekosustava (npr. jezera). U prirodi taj proces traje tisućama godina dok se pod čovjekovim utjecajem (zbog velikog unošenja hraniva, npr. umjetnih gnojiva, ubrzava se proizvodnja organskih tvari fotosintezom) skraćuje na samo nekoliko godina. U procesu eutrofikacije vodenih sustava intenzivno rastu alge, smanjuje se količina kisika i postupno izumiru životinjske vrste, a vodeni ekosustavi (obično jezera) mijenjaju boju u tamnozelenu i smeđu. Najpoznatiji je primjer eutrofikacije Bodensko jezero, a u Hrvatskoj Trakošćansko jezero. (enciklopedija.hr)

10. Koja od ovih životinja NE ŽIVI u Šoderici ili oko nje?

Foto: Miroslav Blažek - Kina.
Correct! Wrong!

Crni labud (Cygnus atratus) je velika vodena ptica koja je uglavnom rasprostranjena u području jugoistočne i jugozapadne Australije. (Wikipedia)

Kviz: Šoderica - Podravsko more
Slabo...
Navratite do naše knjižnice i posudite koju knjigu o Šoderici. Možemo preporučiti monografiju Gorana Šafareka "Šoderica: Podravsko more" iz 2014.
Osrednje...
Nitko ne zna sve, no na dobrom ste tragu.
Vrlo dobro!
Vaše znanje o Podravskom moru sasvim je na mjestu.
Sve točno!
Nema se što dodati.
Solidno...
... ali može i bolje.

Share your Results: