Izvor: DIF Koprivnički Ivanec.
Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec ove će subote u svom mjestu okupiti male podravsko-prigorske folkloraše.

Treću godinu zaredom održavaju se Ivanečke kresnice, folklorna smotra dječjih skupina kulturno-umjetničkih društava koju je povodom jubileja – 40 godina od prvih Ivanečkih kresova, pokrenulo Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec sa željom da i mali zaljubljenici u folklor održavaju tradiciju predstavljanja pjesmi, plesova, narodnih nošnji, običaja i igri svog kraja.

Manifestacija počinje u 16:40 sati mimohodom sudionika od Osnovne škole do Društvenog doma. Nakon toga, oko 17 sati počinje sama folklorna priredba, a nastupit će mali domaćini iz DIF-a Koprivnički Ivanec te njihovi gosti – FA Zagreb Markovac, KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, KUD-a Bilogora Kapela i KUD-a Stari Graničar Cirkvena.

Nakon nastupa, predstavnici ovih skupina natjecat će se u dječjim igrama s vrećama i kolutom te u preciznosti u slaganju kocenja.

Na ovaj način, poručuju ivanečki folkloraši, pridaju veliki značaj prenošenju kulturne baštine na mlade naraštaje i usvajanju kulturnih i folklornih vrijednosti od najranije dobi.