Petak, 26. travnja 2024.

ŽUPANIJA NASTAVLJA S ULAGANJIMA U OBRAZOVANJE Čak 10,5 milijuna kuna za uređenje škola na početku nove školske godine

Kako bi učenici i zaposlenici škola imali što bolje i ljepše uvjete za nastavu, tijekom ljetnih mjeseci u matičnim i područnim školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, u sklopu redovnog održavanja, odrađuju se radovi ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

U OŠ Ferdinandovac radi se na zamjeni poda dvorane, dok je u OŠ Koprivnički Ivanec u tijeku adaptacija prostora za arhivu i sanacija fasade zgrade. U OŠ Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka bit će asfaltiran novi sloj na školskom igralištu, u Svetom Petru Orehovcu asfaltirat će se parkiralište, a u OŠ Kalnik promijenjen je dio stolarije, i to u informatičkoj učionici, sanitarnom čvoru i kabinetu tjelesnog. U OŠ Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec uređen je prilaz školi i postavljeni su tlakavci, u OŠ Kloštar Podravski sanirat će se parket, dok su u OŠ Gola obavljeni radovi na rekonstrukciji grijanja u suradnji s Općinom.

Što se tiče područnih škola, suvremenije grijanje imat će i PŠ Crnec u Novom Virju, koja djeluje u sklopu OŠ Ferdinandovac, gdje će se učenici i zaposlenici, umjesto na drva, grijati na plin, a centralno grijanje postavit će se i u PŠ Veliki Poganac, koja se nalazi u sklopu OŠ Andrije Palmovića Rasinja, gdje je u sufinanciranju sudjelovalo i Srpsko narodno vijeće. U PŠ Koprivnički Ivanec radi se na sanaciji dijela krovišta, u PŠ Prugovac, koja se nalazi u sklopu OŠ Kloštar Podravski, zamijenjena je stolarija na istočnoj strani, dok se u PŠ Podravske Sesvete radi na sanaciji parketa. U PŠ Kutnjak, koja djeluje u sklopu OŠ Legrad, zamijenit će se krovište, a u područnim školama Mala Mučna i Veliki Botinovec, u sastavu OŠ Sokolovac, zamijenjeni su prozori.

Radovi na školi u Drnju. Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Planiranom dinamikom provode se i gotovo 9 milijuna kuna vrijedni projekti energetske obnove zgrada OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje i OŠ Frana Koncelaka Drnje. U obje se škole izvode energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, rasvjeta se zamjenjuje učinkovitijom, obnavljaju se kotlovnica i grijaća tijela te su postavljeni sunčani kolektori za zagrijavanje potrošne tople vode. Nositelj oba projekta je Županija, a cilj je osigurati bolje uvjete rada, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira na grijanju postići ušteda od 70 posto.

Osim što se kontinuirano poboljšavaju materijalni uvjeti u školama, Županija nastavlja i sa sufinanciranjem prijevoza učenika, te s projektima pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, besplatne školske prehrane za učenike slabijeg imovnog stanja te Školske sheme, odnosno besplatnih obroka svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za školarce. Ove školske godine bit će osigurano 58 pomoćnika u nastavi za 67 djece s teškoćama u razvoju, a raspisani su i novi pozivi za osiguravanje školske prehrane i Školsku shemu, za koje su škole iskazale velik interes.

Županija je, prema Mreži školskih ustanova, osnivač 18 osnovnih škola koje imaju 43 područne škole, osam srednjih škola te jednog učeničkog doma.

Prema podatcima Državnog ureda za reviziju o provedenoj reviziji učinkovitosti kapitalnih ulaganja u osnovne i srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2014. do 2016. godine, Županija je, obzirom na broj škola kojima je osnivač, imala najveća ulaganja. Ukupni rashodi za kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole te Učenički dom iznose 38,5 milijuna kuna, od čega je Županija iz vlastitih proračunskih sredstava tijekom te tri godine izdvojila čak 23,3 milijuna kuna.

U osnovne škole na području Županije, prema dostupnim podatcima, ide 8.809 učenika, po prvi put će u školske klupe sjesti 1.045 učenika, a konačan se broj učenika osnovnih i srednjih škola očekuje oko 15. rujna.

Uoči početka nove školske godine, župan Darko Koren je poručio: „Svim učenicima, učiteljima i roditeljima želim uspješno savladavanje izazova koji su pred Vama, mnogo znanja, novih iskustava i prijateljstava, a sve začinjeno radošću, veseljem i smijehom. Obrazovanje je temelj svakog uspješnog društva te prioritet djelovanja i ulaganja Koprivničko-križevačke županije, koja će i nadalje svojim projektima, investicijama i aktivnostima poticati i osiguravati razvoj i jednakost obrazovnog sustava. Sretan i uspješan početak nove školske godine“.

zatvori