Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Grad Koprivnica zajedno s partnerima dvanaestu godinu za redom za sve učenike, polaznike osnovnih škola s područja grada osigurao je besplatne bilježnice. Tako će i ove školske godine učenike na klupama dočekati bilježnice namijenjene baš za njih.

Učenici od 1. do 4. razreda dobit će po 14 bilježnica u paketu, a učenici od 5. do 8. razreda po 20 bilježnica. Riječ je o projektu koji ima cilj da učenicima i roditeljima omogući što kvalitetnije i bolje uvjete za rad. Ove godine prikupljena su financijska sredstva u iznosu od 148.750,00 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 221.592,28 kuna. Grad osigurava razliku od 72.842,28 kuna.

– Želja nam je roditeljima što više olakšati pripremu za školsku godinu. Sva potrebna oprema za školu i ostale potrepštine iziskuju velike financijske izdatke stoga im mi kroz besplatne bilježnice i sufinanciranje udžbenika nastojimo pomoći – objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Osim na besplatne bilježnice, učenici osnovnih škola s prebivalištem na području grada Koprivnice ostvaruju pravo i na (su)financiranje troškova nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava. Ono se odnosi ovisno o razredu, odnosno podijeljeno je u kategorije od 1. do 4. razreda, zatim 5. i 6. te 7. i 8. razred, a ovisno od mjesečnom prihodu po članu kućanstva. Sufinanciranje tako može iznositi od 1. do 4. razreda od 60 do 600 kuna, za 5. i 6. razred od 100 do 1000 kuna te za 7. i 8. razred od 120 do 1200 kuna.

– Grad Koprivnica svrstava se u sam vrh kada pričamo o ulaganjima u obrazovanje. Cilj nam je biti grad mladih, a samo ulaganjem u obrazovanje to možemo biti – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

I ove godine učenicima s teškoćama u razvoju, kojima je potrebna pomoć bit će osigurani pomoćnici u nastavi i to zahvaljujući projektu Odjek III. Grad Koprivnica nositelj je projekta, a partneri su Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“, Osnovna škola „Braća Radić“, Osnovna škola „Đuro Ester“ i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ .

– Veze koje se stvaraju između pomoćnika, roditelja, djeteta i učitelja pokazuju koliko je ovo značajan projekt. Ovo je standard ispod kojeg više ne možemo ići. Upravo kroz njega vidi se i veliko koprivničko srce – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Važno je za istaknuti kako je Grad Koprivnica zahvaljujući europskim sredstvima započeo radove na energetskoj obnovi Osnovne škole „Braća Radić“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.997.000,00 kuna. Udio financiranja EU iznosi 6.041.597,84 kuna, dok udio Grada Koprivnice iznosi 3.955.402,16 kuna. U novu školsku godinu od idućeg tjedna krenut će ukupno 2491 učenik, od kojih je 310 prvašića.

>> Podnošenje Zahtjeva za ostvarivanje prava na (su)financiranje nabave udžbenika za školsku godinu 2018./2019.