Subota, 4. svibnja 2024.

VELIKA IZLOŽBA Mali polaznici kampa KUL Hlebine pokazat će što su naučili i naslikali

Treće izdanje ljetnog kampa KUL Hlebine za djecu od 8 do 12 godina održano je od 29. lipnja do 1. srpnja ove godine. Po prvi puta kampu su se pridružili polaznici iz inozemstva, djevojčice iz Slovenije i Mađarske te je kamp brojio 21 KULer(ic)a. Projekt je ponovno financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i donacijama Općine Hlebine.

Djeca su i ove godine prionula učenju slikanja na staklu pod vodstvom Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Slikarski put od skice preko nekoliko slojeva uljem na staklu mali će slikari završiti izložbom u prostoru studija galerije u Hlebinama i to već ove subote, 1. rujna s početkom u 18 sati.

Osim spomenute Udruge, lokalna se zajednica ponovno aktivno uključila pa su članovi KUD-a Hlebine pripremili zanimljive interaktivne igre i poslastice – zlevanke i kukuružnjače raznih vrsta. Suradnja je nastavljena posjetom obližnjoj Galeriji Josip Generalić, a autohtona je priča ove godine nadograđena suradnjom s lokalnom pekarnicom te uključivanjem novog suradnika, Tihomira Želimorskog kroz posjet intrigantnom prirodnom labirintu izgrađenom od slame i kukuruza.

O postavljanju šatora, ali i načinu života u prirodi polaznici kampa učili su od članova Odreda izviđača Kamengrad koji su predvodili formiranje „Šatorske ulice“ u kojoj su uz logorsku vatru polaznici upoznali pojmove coprnica, pehova, jednoroga i bajkača, odnosno narodna tradicijska vjerovanja koja otkrivaju bogatstvo i skriveno blago hrvatske usmene književnosti. Uz narodne priče ponekad vezujemo i čarobnjake, a jednog su slikarskog virtuoza (Miju Kovačića) posjetili u Gornjoj Šumi. Skakanjem u jutenim vrećama i igranjem krpenim lutkicama (koje je s mališanima izradila i ukrasila Vesna Peršić Kovač) opet su oživjeli zaboravljenu tradiciju.

– Uz 50. obljetnicu djelovanja nismo mogli poželjeti ljepšeg poklona od sve većeg interesa suradnika i javnosti. Interes malih polaznika (i roditelja) ne jenjava, već naprotiv – raste i širi se internacionalno. Istovremeno, mreža naših suradnika se širi, lokalna zajednica se umrežava, a potreba i nužnost timskog rada za dobrobit svake strane je međusobno prepoznata. Stvoreni su pravi temelji za daljnju zajedničku nadogradnju koja slijedi već iduće godine – poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

Tekst: Helena Kušenić / Muzej grada Koprivnice.

KULeri i KULerice 2018.:
Stipe Babić, Zala Brižnik, Antonija Čimin, Zora Deák, Latica Filipaj, Nika Galinec, Andro Glavica, Eva Hrdlička Bergelj, Radana Illés, Tara Ištvan, Kristiano Kovačević, Lucija Kučko, Mima Maričić, Anja Nemec, Klara Premec, Gabriel Sebastian Sarapa, Dunja Senjan, Leona Tasoti Kivač, Klara Udovičić, Lana Vulić, Sara Vulić.

Voditeljice kampa: Helena Jakopiček, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Ella Vulić, Maša Zamljačanec.

Suradnici: Odred izviđača Kamengrad, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, KUD Hlebine, Općina Hlebine, Pekarnica Kalinić d.o.o., Mijo Kovačić, Galerija Josip Generalić, Marijana Generalić, Tihomir Šimeg, Adela Jadan, Tihomir Želimorski, PU koprivničko-križevačka, Dalibor Vugrinec, Saša Hrenić.

Foto: Maša Zamljačanec / Muzej grada Koprivnice.
Foto: Maša Zamljačanec / Muzej grada Koprivnice.
Foto: Maša Zamljačanec / Muzej grada Koprivnice.
zatvori