Subota, 27. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Puno sunca i topline, ali čini se da rujan dočekujemo s novom kišom

Promjena vremena koja se ponegdje dramatično nazivala ‘ubojicom ljeta’ napustila je podravski kraj i produžila dalje na jugoistok Europe. Vrijeme se već u nedjelju navečer stabiliziralo, u ponedjeljak ujutro granulo je sunce i ostatak tjedna bit će sasvim lijep i ugodan. No, na prognostičkim kartama već se nazire mogućnost nove kišne epizode i to u prvim danima rujna.

Klimatološko ljeto na samom je kraju. Astronomski će završiti tek 23. rujna, ali u klimatologiji početak jeseni je 1. rujna i rujan se smatra prvim jesenskim mjesecom. Upravo bi nam prvi dani devetoga mjeseca mogli donijeti novo pogoršanje vremena, doduše ne tako izraženo kao prethodno, no uz nešto kiše i malo niže temperature.

Što se tiče promjene iza nas, automatske meteorološke postaje kod Koprivnice ukupno su izmjerile 30.6 mm kiše (Herešin), odnosno 24.6 mm (Ivanščak). Službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda u posljednjih nekoliko dana izostaju.

>> FOTO/VIDEO: NEBESKI SPEKTAKL Pogledajte kako munje paraju nebo nad Renesansnim festivalom

Što je ostalo od ponedjeljka bit će sunčano i ugodno, navečer i prohladno. I ovaj slab sjeverni vjetar do večeri bi trebao utihnuti.

U sličnom tonu nastavit će i utorak. Sunce će sjati na bistrom plavom nebu, neće puhati nikakav značajniji vjetar, ujutro će još biti malo friško, ali poslijepodne već idemo do 26 ili 27 stupnjeva.

Pretežno sunčano i sve toplije bit će i u srijedu i četvrtak. Nešto je pljuskova moguće u četvrtak potkraj dana te u noći na petak. Prije toga temperatura će ponovno porasti do 30 stupnjeva.

Petak bi stoga mogao biti malo svježiji. Većina subote bit će suha, ali tamo negdje potkraj dana ili u noći na nedjelju moguća je nova promjena vremena uz kišu i grmljavinu, sjeverni vjetar i zahlađenje. Kiša bi onda mogla padati još i u nedjelju te početkom sljedećeg tjedna, no čini se da ta promjena ne bi bila tako izražena kao prethodna. Nakon tog zahlađenja, temperature bi se vratile u prosjek za ovo doba godine ili bi ponovno bile malo iznad.

Izvor: DHMZ / meteo.hr
zatvori