Četvrtak, 25. travnja 2024.

RODILIŠTE – PRIJATELJ DJECE Koprivnička bolnica obnovila prestižan status koji nosi već više od 20 godina

Koprivnička Opća bolnica ‘Dr. Tomislav Bardek’ jedna je od četiri bolnice u Hrvatskoj koje su uspješno obnovile status Rodilišta – prijatelja djece.

Certifikat je u ponedjeljak u Zagrebu preuzeo ravnatelj dr. Mato Devčić koji je novinarima u Koprivnici rekao da je riječ o statusu koji se obnavlja svake četiri godine, a naša bolnica ima ga još od 1997.:

– Ministar zdravstva je Općoj bolnici u Koprivnici ponovno dodijelio obnovljenu potvrdnicu statusa Rodilišta – prijatelja djece. To je za nas prekrasan događaj, odnosno lijepo iskustvo jer nastavljamo tradiciju koja traje već 21 godinu. Mogu reći da i dalje, kroz ulaganja – prvenstveno u ljudske potencijale, ali i infrastrukturnim ulaganjima, kontinuirano radimo na ovoj priči.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Tako je bolnica prošle godine financirala edukaciju dvjema prvostupnicama sestrinstva na takozvanom bridging studiju u Rijeci koje su stekle novi status prvostupnica primaljstva. Tako su i one pridonijele višoj razini edukacije primalja u koprivničkoj bolnici.

Kad je pak riječ o infrastrukturi, znatna sredstva od 20 milijuna kuna “teške” skorašnje investicije bit će uložena upravo u prostor i opremu bolničke ginekologije i porodiljstva, najavio je ravnatelj Devčić:

– Kontinuirano ulaganje u te prostore govori o tome da smo fokusirani na najosjetljiviju populaciju – na novorođenčad, trudnice i pedijatrijsku populaciju. Radimo na tome da zaista krajem iduće godine završetkom zahvata na trećem i četvrtom katu bolnice, dominantno ginekologija i pedijatrija dobiju značajno kvalitetnije prostore i infastrukturu ali i novu opremu, koja je većim dijelom već nabavljena ove godine kroz projekt opremanja dnevnih bolnica. Oprema će do kraja biti nabavljena iduće godine, sukladno onome što će povećati kvalitetu usluge, mada je i sada standard boravka trudnica u koprivničkoj bolnici zadovoljavajući i iznad hrvatskog prosjeka.

Da su u koprivničkoj bolnici ponosni što ovdašnje rodilište već 21 godinu ima status prijatelja djece, istakao je voditelj Djelatnosti ginekologije i rodilišta, dr. Ivica Stanišić:

– Riječ je o inicijativi koja je počela 1991. godine od strane UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem da se rodilište humanizira i da se naglasi važnost dojenja. Taj aspekt se na neki način u to vrijeme zaboravio, rodilje su bile odvajane od svoje novorođenčadi, u određeno vrijeme su im donašana na podoj. Majka je praktički u rodilištu bila bez svog djeteta osim u vrijeme kad je trebala obaviti podoj.

No, već više od dva desetljeća situacija u koprivničkom rodilištu totalno je drugačija. Poštujući “pravilo zlatnog sata”, novorođenče u prvom satu života, dok još uvijek nije prekinuta pupčana vrpca, bude stavljeno na majčin trbuh i nudi mu se dojka. A majčino mlijeko, ističe dr. Stanišić, nije samo hrana već i lijek novorođenome.

Koprivničko rodilište provodi i “10 koraka ka uspješnom dojenju” čemu pridonose i grupe za potporu dojenju koje djeluju u lokalnoj zajednici. Sve u svemu, povratak dojenju je i povratak prirodi, zaključio je dr. Stanišić, istaknuvši da se novorođenčadi do šest mjeseci ne daje ništa osim majčina mlijeka.

Također nam je rekao da je u koprivničkom rodilištu u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci rođeno 440 djece, što je na razini lanjskih podataka, pa je svakako dobra vijest da broj novorođene djece zasad ne pada.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
zatvori