Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Svečanom komemoracijom ispraćen prvi podravsko-prigorski župan Ivan Stančer

Komemorativnim skupom u koprivničkoj Gradskoj vijećnici javnost se oprostila od prvog podravsko-prigorskog župana Ivana Stančera.

Mandat župana novoformirane županije obnašao je od 1993. do 1997. godine, nakon čega je, do 2001., bio zastupnik u Županijskom domu Sabora.

Ivan Stančer rođen je 30. siječnja 1933. godine u Goli kao četvrto i posljednje dijete u skromnoj podravskoj obitelji. Kao dječak razonodu je pronalazio u igranju nogometa i odbojke, pa je tako zabilježeno da je igrao od 1950. do 1953. godine za Prekodravac iz Ždale.

Iz obitelji čiji je otac Ivan bio radićevac, Ivan Stančer kreće istim stopama i jedan je od osnivača prvog ogranka HSS-a u Goli 1989. godine, čime započinje njegov politički put.

Od prvog podravsko-prigorskog župana oprostio se aktualni Darko Koren. Iako nije imao prilike direktno surađivati s njime, stekao je dojam da ga poznaje:

– O njemu su mi uvijek govorili kao o skromnom, narodnom i dobrom čovjeku i prijatelju koji je nadasve volio tu svoju podravsku grudu, tu našu Koprivničko-križevačku županiju koju smo i mi, njegovi nasljednici, dužni poštovati i čuvati kao što je to činio i on.

Stančer je izabran za župana u turbulentno vrijeme stvaranja hrvatske države, a koliko je kao radićevac bio ponosan, rekao je i u svom inauguracijskom govoru, podsjetio je župan Koren:

– U svom pristupnom govoru tada je istaknuo: “Velika mi je čast što sam ja, seljak, došao za župana”, aludirajući na one koji su izrazili nezadovoljstvo njegovim izborom. Isticao je svoje podrijetlo i korijene kamo god išao, kao i ljubav prema domovini.

A koliko je volio Podravinu i hrvatsku domovinu, prisjetio se i prvi predsjednik Županijske skupštine, Ivan Hodalić s kojim je surađivao četiri godine:

– Ta duša običnog podravskog čovjeka sa sela, stare HSS-ove korjenike, bila je tako široka da je mogla razumjeti svu složenost naše politike. A Ivan je razumio sve što se događalo na našim prostorima. Ivan je bio vrlo bistar, radišan i pošten čovjek. Županija je bila u formiranju, bilo je puno nepoznanica. Uz ustroj, trebalo je djelotvorno rješavati sva životna pitanja te poticati razvitak gradske i općinske samouprave te učinkovitost državne uprave. Volio se savjetovati sa stručnim ljudima. Često je kontaktirao s ministrima, kolegama županima, a sretao se i s predsjednikom Tuđmanom kojega je iznimno cijenio. Na poslu je bio staložen i miran. Zračio je otvorenošću, spreman pomoći svima koji su tražili pomoć. Njegova je glavna misao tada bila da se samo radom i zajedništvom mogu postići rezultati.

Na Stančerove misli o zajedništvu, koje su pronašli u jednom od intervjua u lokalnim novinama, podsjetio je i župan Darko Koren:

– “Svi zajedno moramo se boriti da Hrvatska bude Hrvatska za kakvu se borimo već stoljećima. Budemo li jedinstveni u tome, uspjeh je siguran.” Te tadašnje njegove riječi vrlo bi se lako mogle preslikati i na današnju situaciju u našem društvu.

Posljednje počivalište prvog podravsko-prigorskog župana Ivana Stančera je u Prekodravlju, na mjesnom groblju u rodnoj mu Goli.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
Foto: Koprivničko-križevačka županija.
zatvori