Utorak, 10. rujna 2024.

Županija subvencionira smještaj u staračke domove – Nije idealno, ali s nečim treba krenuti

Koprivničko-križevačka županija će od 1. srpnja sufinancirati smještaj u domovima za stare i nemoćne osobe, osim županijskog doma na koprivničkom Lenišću.

Subvencije će na temelju kriterija trenutno koristiti 104 naših starijih sugrađana koji su smješteni u pet privatnih domova koji imaju status ustanove u našoj županiji. Samo ostvarivanje prava na ovu subvenciju maksimalno je pojednostavljeno, rekao je dožupan Ratimir Ljubić:

– Visina mjesečne pomoći ovisi o visini mirovine koju primaju, uz uvjet da imaju prebivalište u našoj županiji najmanje pet godina prije odlaska u dom. Tako će oni s mirovinama do 2.300 kuna dobivati 400,00 kuna; od 2.300 do 3.200 kn mirovine nosi subvenciju 300 kuna a oni s mirovinama od 3.200 do 3.800 kuna dobit će po 200 kuna mjesečno. Cilj nam je pomoći osobama u privatnim ustanovama jer im je cijena znatno više nego u našem županijskom domu na Lenišću, zaključio je dožupan Ljubić.

Željko Pintar iz Hrvatske stranke umirovljenika ovaj program smatra iznimno dobrim i korisnim. Naime, prije godinu dana upravo je HSU inicirao konstituiranje županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, pa i ovaj program subvencija:

– Ovo je pionirski pothvat na koji se dosad nije odlučila ni jedna druga županija u Hrvatskoj. Složili smo se da na početku subvencioniramo građane u pet domova, no razmišljamo o tome i da se u novom proračunu nađe novac da se sufinancira smještaj i u udomiteljskim domovima. Vrlo sam zadovoljan što smo pokrenuli mehanizam da pomognemo našim sugrađanima koji su prisiljeni u svojoj starosti plaćati ekonomsku cijenu, za razliku od onih smještenih u našem domu.

Nezavisni Željko Lacković ovu odluku ocjenjuje diskriminirajućom prema onim starim ljudima koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima, u kojima je smješteno do 20 ljudi:

– Potporu dobivaju ljudi koji si sami mogu priuštiti bolji standard. Ovakva odluka dovodi u neravnopravan položaj žitelje naše županije – u udomiteljskim domovima na račun države mogu biti smješteni samo oni koji su čista socijala, u ostale domove na račun države mogu biti smješteni svi. Ostali mogu biti smješteni u udomiteljskim obiteljima isključivo na svoj račun, ukoliko nisu goli i bosi! Mi podržavamo povećanje pomoći, no ova odluka diskriminira dio naših žitelja i stoga ćemo biti suzdržani!

Laburist Siniša Kavgić rekao je da oni u Klubu SDP-HL smatraju da svaka stara osoba u našoj županiji ima pravo na gerontodomaćicu, kojih – smatraju, nema dovoljno. Stari ljudi, osobito u ruralnim sredinama, a riječ je uglavnom o poljoprivrednicima s malim mirovinama, gotovo su socijalni slučajevi. Stoga ovom odlukom “hranimo debelog konja”, zaključuje Kavgić.

Božidar Štubelj iz HSU-a svjestan je manjkavosti ove prve odluke, no smatra da se s nečim mora krenuti. Naime, za smještaj u državne domove nema kriterija osim što vas se, kaže, pita kakvu sobu hoćete:

– Diskriminacija je već učinjena na državnoj razini jer je smještaj u državnim domovima daleko jeftiniji nego u privatnima. U državnim domovima, bez obzira na imovinski cenzus, država i županija sufinaciraju smještaj.

HSS-ov Zlatko Makar potporu ovoj odluci uvjetovao je dodavanjem imovinskog cenzusa u kriterije:

– Osim mirovine, za dodjelu subvencije treba uzeti i imovinski cenzus. Osim toga, subvencionirati treba i smještaj u obiteljskim domovima. Ako to uvrstite, podržat ćemo odluku, poručio je Makar.

SDP-ov Marko Fucak smatra daje ovakav program subvencioniranja samo mazanje očiju jer nitko ne priča o najavljenom poskupljenju u županijskom Domu:

– Ako podržimo ovu odluku, znači da podržavamo i poskupljenje županijskog doma na Lenišću, zaključio je.

Svojom potporom programu subvencioniranja smještaja u domove za stare u raspravu se uključio i župan Darko Koren. Da i privatno poznaje ovu problematiku pokazao je sasvim osobnim istupom:

– Moja je mati lani umrla. Iako je bila prijavljena za smještaj u našem županijskom domu, i stekla je pravo na smještaj u njega, nisam je tu smjestio zbog posla koji radim. Zato je četiri godine bila u privatnom domu kojega sam plaćao. Kao što uostalom i sva djeca imaju obvezu skrbiti o svojim roditeljima.

Predloženi program najbolje je što se moglo postići u ovom trenutku s raspoloživih 300.000 kuna, koliko za tu namjenu Županija trenutno ima u svom proračunu, rekao je Koren te zaključio:

– Predlažem da krenemo s ovim pravilnikom a za slijedeću sjednicu županijske skupštine idemo kreirati radnu skupinu koja će kreirati novi prijedlog. Možemo odmah povećati masu novca na 500.000 kuna no moramo dati sistem. Rasprave nisu ni krive ni loše, no trenutno su neprovedive.

U raspravu se ponovo uključio nezavisni Željko Lacković koji je rekao da je članovima županijske skupštine zadatak podijeliti raspoloživih 300.000 kuna socijalno osjetljivo i pravedno:

– Možete izglasati ovu odluku ali ćete napraviti nepravdu onima koji su potrebiti u odnosu na one koji se voze u mercedesima a ne u renoićima.

Župan Koren je uzvratio pozivom na prihvaćanje predloženog sustava:

– Znamo da ovo nije idealno, no predlažem da krenemo s ovom mjerom te da ju u rujnu doradimo. U tri mjeseca nećemo ništa pogriješiti.

Slušaj uživo
zatvori