Srijeda, 11. rujna 2024.

FOTO Romska djeca od sada će u školu moći novim kombi-vozilom koje im je predao turski veleposlanik

Putničko kombi vozilo vrijedno oko 180.000 kuna predao je danas Udruzi Korak po korak turski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Mustafa Babür Hizlan.

Riječ je o donaciji TIKA-e – Turske agencije za suradnju i koordinaciju koja je prepoznala potrebe ove udruge, osobito malih Roma, rekao je veleposlanik Hizlan istaknuvši da značaj ove donacije uvelike premašuje njenu financijsku vrijednost:

– Izašli smo u susret jednoj grupi koja je na marginama i zadovoljili smo njihove potrebe. Ta je donacija možda malena u brojkama, ali ima vrlo, vrlo veliku vrijednost.

Naime, zahvaljujući toj donaciji romska djeca s teškoćama u razvoju moći će nastaviti dolaziti na nastavu u koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Pojasnio je to predsjednik Udruge Korak po korak Franjo Horvat rekavši da trenutno 16-ero romske djece pohađa Podravsko sunce, a s novom školskom godinom za očekivati je da će njihov broj biti i veći. Vozilo koje imaju na raspolaganju je staro i nepouzdano, pa nisu mogli voziti djecu u školu:

– Da Turska preko TIKA-e nije prepoznala tu potrebu naše romske djece, bilo bi velikih problema. Čak je prijetila opasnost da Romi ostanu bez djece jer bi bila smještena u udomiteljstvo. Prema novim zakonskim odredbama ne bi mogli biti korisnici zajamčene minimalne naknade ako imaju vozilo. Stoga nisu mogli obaviti taj prijevoz. A djeca su od Podravskog sunca udaljena od pet do 25 kilometara.

Kombi će voziti vozač zaposlen u Udruzi. On zna bajaški jezik i ujedno obavlja i funkciju pratitelja, pojasnio je Franjo Horvat.

U koprivničkoj Gradskoj upravi ponosni su na suradnju koju je Udruga Korak po korak ostvarila s turskom ambasadom i Agencijom TIKA. Rekao je to gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Ovo je nešto što nam je izuzetno značajno jer nam olakšava integraciju i socijalizaciju romske nacionalne manjine u naš školski sustav. Samim tim omogućava im i širi prostor za daljnje životne iskorake, dakle za posao, rad i normalan život od vlastitih prihoda. Sad se spremamo raditi neke infrastrukturne iskorake jer je legalizacija došla svome kraju. Moram reći da u ovoj sredini doista imamo jedan nivo koji je zadovoljavajući, ali naravno da radimo na tome da bude još i bolji.

I župan Darko Koren iznimno je zadovoljan zbog donacije koju je dobila Udruga Korak po korak. No, današnji nastupni posjet turskog veleposlanika bio je prigoda i da im se predstave grad Koprivnica i cijela županija te gospodarski potencijali ovoga kraja, što, kaže župan Koren, otvara nove mogućnosti koje nadilaze samo humanitarne aktivnosti:

– Opće je poznato da je Turska država snažne gospodarske ekspanzije i želje za ulaganjima na međunarodnom tržištu. Osobito se to manifestira na području ulaganja u turizam u Hrvatskoj. Rekao sam danas da je pred nama sigurno jedno novo vrijeme u kojemu će se ti interesi promijeniti, poglavito u smislu želje ulaganja u određene projekte kod nas na kontinentu. Poglavito tu mislim na sektor energetike i gospodarenja otpadom te neke druge za koje već sad postoji veliki interes.

Inače, TIKA je danas drugi puta boravila u Koprivnici. Prvi je puta to bilo u prosincu 2017. godine, kad je na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija posjetila koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića. Tada su se sreli i s predstavnicima Udruge Korak po korak, doznali za njihove potrebe i danas uručili ovu važnu donaciju. Rekao je to koordinator-ataše Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA Haşim Koça istaknuvši da je ovo samo jedan od brojnih projekata koje TIKA realizira na području odgoja i obrazovanja, akademske razmjene, humanitarnog djelovanja.

Slušaj uživo
zatvori