Četvrtak, 10. listopada 2024.

Vijećnici suglasni: Sjever dobio zgradu, a izvanredni studenti gradske stipendije

Sveučilište Sjever od Grada Koprivnice dobilo je na korištenje zgradu u Kampusu, a Koprivničanci koji odluče izvanredno studirati na Sjeveru primat će gradsku stipendiju kao i redovni studenti.

Ove odluke usvojene su jednoglasno i bez rasprave na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, iako je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sumnjao da će biti “zločestih” upita zašto se to radi:

– Nitko nikome ništa ne poklanja niti daje zabadava bez ikakve protučinidbe. Mi dajemo zgradu na korištenje, a Sveučilište Sjever obvezuje se da će u nekom roku te zgrade staviti u funkciju na dobrobit studenata, samim time na dobrobit grada. Konkretnije, u ovoj zgradi će Sveučilište svojim sredstvima napraviti laboratorije i sve ono što je potrebno za prehrambene smjerove koji kreću. Ispred Gradske uprave, a vjerujem i svih vijećnika, mislim da je to nešto što nam je potrebno i važno – rekao je Jakšić.

Gradonačelniku ni po pitanju ustupanja zgrade niti oko dodjele stipendija izvanrednim studentima sa Sjevera nitko nije proturječio:

– Sveučilište Sjever je nešto što nam je važno i što želimo da se razvija u našem gradu. Ako smo još davno, kad smo ga pokretali, rekli da nam je cilj da ima što više programa, ovo je jasna i racionalna odluka kojom ćemo poticati dvadeset izvanrednih studenata koji će ići na prehrambeno-biotehnološki smjer ili smjer održive mobilnosti i logistike.

Inicijativa za stipendiranjem izvanrednih studenata došla je sa Sveučilišta, no veliku ulogu u cijeloj priči, kaže gradonačelnik, imao je i HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan.

– Zahvalio bih i kolegi Forjanu koji je student Sveučilišta Sjever i koji je isto tako bio određeni most, spona i lobist. To pokazuje da je Sveučilište Sjever postalo nadstranačka tema oko koje možemo donositi zajedničke teme i konsenzuse – zaključio je Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori