Subota, 4. svibnja 2024.

SPOJ UGODNOG S KORISNIM Koprivnički bračni par Gregur uživao u čarima Kube

Koprivnički književnik Marko Gregur zajedno sa suprugom Martinom prije nekoliko se tjedana vratio iz Kube, gdje je od 28. svibnja do 3. lipnja sudjelovao na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani koji je ove godine održan po 22. puta.

Riječ je o velikom festivalu koji je ove godine okupio 150 kubanskih autora koji su u dužem razdoblju imali čitanje u Havani, ali i drugim gradovima, te književnike iz tridesetak stranih zemalja, poput Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Salvadora, Španjolske, Italije, Kine, Irana i Pakistana.

Iz Hrvatske su sudjelovali Željka Lovrenčić, koja je prije godinu dana i potaknula hrvatsko-kubanske književne odnose, Tomislav Marijan Bilosnić i naš Marko Gregur.

– Tijekom festivala imali smo nekoliko čitanja na različitim mjestima, naprimjer u UNEAC-u, koji je središnje udruženje njihovim umjetnika i pisaca, Kući poezije, Nacionalnom kazalištu, a Tomislav je jedne večeri bio dio programa predivnoj staroj crkvi San Francisco de Asis, na istoimenom trgu u starom dijelu Havane. Također je predstavljena i od strane glumaca kazališta Buscón pročitana drama Lutka Mire Gavrana koju je na španjolski prevela Željka Lovrenčić – ispričao je dravi.info Marko Gregur.

Posjeti ovakvim festivalima važni su za razvoj međunarodne suradnje i promoviranje hrvatske književnosti, ali ne samo nje, u svijetu, smatra Gregur te ističe da će neki od autora koje je upoznao na festivalu doći na Galovićevu jesen:

– U Havani sam upoznao iznimne autore, među kojima Jeffreyja Renarda Allena, nagrađivanog autora iz SAD-a, profesora kreativnog pisanja na University of Virginia i Jorgea Contrerasa iz Meksika, urednika, antologičara i direktora jednog tamošnjeg festivala, koji su pristali doći na ovogodišnju Galovićevu jesen. Nadam se da će im se pridružiti još jedan autor iz SAD-a, a trebao bi doći i Kubanac Karel Levya.

Što se pak hrvatske književnosti tiče, naši će radovi biti objavljeni u kubanskom časopisu Unión koji uređuje najcjenjenija kubanska pjesnikinja Nancy Morrejón.

Fotografije ustupio Marko Gregur.

zatvori