Petak, 26. travnja 2024.

Kako pravilno odvajati otpad? Više od 50 tisuća građana Koprivnice i okolice ovim će projektom to naučiti

Projekt ‘Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!’ o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima predstavljen je danas u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

Projekt je usmjeren građanima Koprivnice i devet okolnih općina koje treba informirati i educirati o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. Posebna će pažnja biti usmjerena na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

Projekt provodi Grad Koprivnica u partnerstvu s općinama Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac. Vrijednost projekta je 979.397,88 kuna od kojih 85 posto bespovratnih sredstava sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

– Ponosan sam na ovaj projekt jer je toliko toga ružnoga i teškoga napisano u proteklih 10-15 godina o gospodarenju otpadom u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Vjerujem da ćemo europske novce koje smo uspjeli dobiti na ovaj način iskoristiti da pokažemo široj javnosti da se može odvajati otpad, da to ima određenih koristi, da ta cijela priča može imati održivog smisla i da nije samo na teret okoliša i budućnosti generacija koje će doći poslije nas – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Krajnji cilj projekta je smanjiti količinu otpada na odlagalištima, a kako bi se to postiglo o pravilnom odvajanju smeća bit će informirano preko 50 tisuća građana koji žive u 17 tisuća kućanstava na području Koprivnice i općina koje sudjeluju u projektu.

Tako su u sklopu projekta planirane brojne aktivnosti: javne tribine, radionice u vrtićima i osnovnim školama, igrokazi, izrada dječjih slikovnica, informiranje putem medija, podjela letaka, brošura i plakata, tisak tekstova namijenjenih osobama s intelektualnim poteškoćama te obilježavanje važnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, u ime općina koje sudjeluju u projektu, istaknuo je važnost burze sirovina:

– Trebali bismo također imati i burzu sirovina jer otpad koji će se na ovaj način odvojiti postaje vrijedna sirovina. Dakle, neće se morati nešto ispočetka proizvoditi nego će se samo reciklirati te će se ta sirovina ponovno upotrijebiti. Ovim putem zato apeliram da se počinje raditi na burzi sirovina kako bismo tu vrijednu sirovinu mogli negdje prodati ili distribuirati – zaključio je ivanečki načelnik.

Projekt će se provoditi ukupno 20 mjeseci.

zatvori