Srijeda, 11. rujna 2024.

Maja Raščanec vodi HSS-ovke na vrh lista: ‘Ne želimo samo popunjavati zadnja mjesta’

Koprivničanka Maja Raščanec nova je predsjednica Hrvatskog srca, županijske organizacije žena HSS-a.

Aktualna je potpredsjednica koprivničkog HSS-a, a kao članica stranke aktivna je u gradskim odborima – školskom te Odboru za socijalnu integraciju i izjednačavanje mogućnosti kojega i vodi.

Hrvatsko srce uspješno se bavi humanitarnim radom, materinstvom, obitelji, tradicijom i običajima, a novoizabrano vodstvo za naredne četiri godine ima nove ambiciozne planove, kaže Maja Raščanec:

– Mi kao novo vodstvo zadale smo si dosta velike planove. U narednom četverogodišnjem razdoblju sve ćemo se više zalagati da žene budu prisutnije u politici. Moramo se sve više educirati kako bismo postale ravnopravne s našim muškim kolegama.

Zakonskim odredbama i deklarativnoj ravnopravnosti usprkos, žene u politici još uvijek nisu postigle punu ravnopravnost, kaže Maja Raščanec:

– Vi znate da je već nekoliko godina zakonom regulirana obveza prema kojoj u izbornom procesu, na izbornim listama mora biti određen postotak žena kao trenutno podzastupljenog spola. To nam je dosad bila mogućnost da se pokažemo. No sad se moramo spremati i za buduće izbore kako bismo dobile bolja mjesta na listama. Ne želimo samo popunjavati zadnja mjesta na listama, već želimo biti što bliže vrhu – našim muškim članovima.

Na upit znači li to da žene Hrvatskog srca i HSS-a žele biti na ulaznim, a ne takozvanim deklarativnim mjestima na izbornim listama, novoizabrana predsjednica Maja Raščanec Dravi.info je odgovorila:

– Da! Smatramo da smo zaslužile, da mi to možemo i trudit ćemo se biti ravnopravne s našim muškim kolegama.

Novoizabrano vodstvo podravsko-prigorskog Hrvatskog srca želi primjerom pokazati ostalim ženama da je moguće uspješno uskladiti svakodnevne obveze supruge, majke, domaćice i zaposlene žene s javnim angažmanom. Moguće je naći vremena i utjecati na promjene i procese u našoj okolini i društvu u cjelini, te pokazati da je moguće da se čuje i glas žena, zaključila je Maja Raščanec.

Nakon provedenog izbornog postupka delegatkinje izborne skupštine uz predsjednicu Maju Raščanec izabrale su i dvije potpredsjednice – Spomenku Žufika i Ivanu Čoklica, tajnicu Kristinu Škoda i blagajnicu Zednku Puljiz.

Spomenimo i da su skupštini prisustvovali saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Mladen Mađer, Brigitte Berulec predsjednica organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce”, Marija Ledinski Anić počasna predsjednica organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” te potpredsjednici Županijske organizacije HSS-a Mario Hudić, Željko Jukić i Mario Švegović.

Slušaj uživo
zatvori