Petak, 26. travnja 2024.

DOĐITE U KNJIŽNICU Ljetni mjeseci bit će prepuni različitih aktivnosti za djecu i odrasle

Koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ i ovog ljeta pripremila je bogat sadržaj za svoje korisnike.

Uz već tradicionalne programe za djecu i odrasle kao što su Zdravstveni susreti pod suncobranima, čitateljski klub te ljetne radionice, bit će tu i kreativne radionice izrade digitalnih slikovnica za djecu “Princeza na kraju svijeta”, kreativno-literarne radionice na temu Harryja Pottera i konzultacija studenata sa srednjoškolcima “Studiji i studiranje – kako se snaći?”.

Dijana Sabolović-Krajina. Snimila Nela Carek.

Naravno, koprivnički knjižničari pobrinuli su se i da na policama budu najnoviji naslovi.

– Recimo i da je knjižnica i dalje tu za ljubitelje mora dobrih priča. Pozivamo mlade i stare: Dođite, čitajte preko ljeta i opustite se uz dobro štivo. Pobrinuli smo se za najnovije naslove, koristite tu mogućnost – istaknula je na današnjoj konferenciji za medije ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina.

A uz uobičajene usluge posudbe tiskanih knjiga, čitanja tiska u čitaonicama, korištenje interneta, u Stručno-znanstvenom odjelu i prostora za učenje, tijekom ljeta svakodnevno će se moći kupiti knjige otpisane iz fonda Knjižnice.

U radno vrijeme Dječjeg odjela mališani pak mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, videoprojekcijama, PlayStation 4 igraonicama, posuditi vrećice iznenađenja te posuditi torbice za učenje stranih jezika.

Danijela Petrić. Snimila Nela Carek.

– Prije svega knjižnica je prostor za druženje. On je skučen, uvijek to ističemo, međutim ovaj koji nam je na raspolaganju otvoren je svima. Dođite u knjižnicu i koristite ju u svoje slobodno vrijeme – pozvala je ravnateljica Sabolović-Krajina.

Knjižnica će do 24. kolovoza raditi ponedjeljkom i utorkom od 12 do 19 sati, a srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati. 

Programi za ODRASLE na otvorenome

Zdravstveni susreti pod suncobranima:

Ovaj jedinstveni program u Hrvatskoj koprivnička knjižnica već godinama organizira u suradnji s Općom bolnicom “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica. Zdravstveni susreti pod suncobranima održavat će se petkom od 10 do 11 sati u dvorištu Kina i Knjižnice, a s građanima će razgovarati i savjetovati ih renomirani koprivnički zdravstveni stručnjaci.

Održat će se četiri susreta i to po dva u svakom od ljetnih mjeseci. U srpnju će o važnosti fizičke aktivnosti i vježbanja govoriti dr. Sanja Švarc i Zdenka Kuzmić, bacc. physiot. (13. 7. 2018.), a o debljini Iva Butković, dipl. ing. preh. teh. (27. 7. 2018.).

U kolovozu će sa zainteresiranima razgovarati dr. Ivana Bardek o utjecaju sunca na nastanak kožnih karcinoma  i fotostarenja kože (10. 8. 2018.), a o značenju ljekovitoj moći plesa govorit će Marina Tomac Rojčević, prof. (24. 8. 2018.).

Važno je napomenuti da će na svakom susretu sa zdravstvenim stručnjacima prisustvovati i učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica. Oni će zainteresiranim građanima mjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase, dok će knjižničari preporučivati knjižničnu građu na pojedine zdravstvene teme. Uz to će predstavnici tvrtke Bontech Research CO d.o.o. zainteresiranima tijekom zdravstvenih susreta u srpnju besplatno snimati sluh.

Čitateljski klub u Le Petit Caféu:

Čitateljski klub se tijekom ljeta seli na otvoreno i to na terasu Le Petit Caféa (24. 7. 2018. i 21. 8. 2018.).

Ljetne tržnice knjiga u Gradskom parku:

Ljetne tržnice knjiga u Gradskom parku održat će se 28. 7. 2018.  i 18. 8. 2018. od 9 do 13 sati.

 TED govori u dvorištu Knjižnice:

U okviru programa TEDxKoprivnicaLibrary održat će se dvije projekcije TED govora u dvorištu Knjižnice. U srpnju prikazujemo Kratke, ali slatke! TED-ED lekcije vrijedne širenja (2.7.2018.), a u kolovozu se prisjećamo Najgledanijih TEDxKoprivnicaLibrary govora (6.8.2018.).

U okviru programa “Kreativnost i različitost”, a u suradnji s Udrugom za osobe s intelektualnim teškoćama “Latica” održat će se kreativna radionica u dvorištu Knjižnice i Kina (10.7.2018.)

Programi za mlade

Konzultacije studenata sa srednjoškolcima pod nazivom Studiji i studiranje – kako se snaći? novost su u ljetnoj ponudi Knjižnice. Studenti različitih studijskih grupa i fakulteta – stipendisti Grada Koprivnice, koji će u prijepodnevnim satima prodavati na terasi ispred knjižnice otpisane knjige ili će u slučaju lošeg vremena biti uključeni u rad Knjižnice, podijelit će iskustva i praktične savjete o svojim studijima i studentskom životu sa zainteresiranim budućim studentima – brucošima i srednjoškolcima, kao i njihovim roditeljima. Raspored konzultacija o pojedinim studijima, a ima ih četrdesetak, bit će uskoro objavljen na plakatima i web stranici Knjižnice.

Programi za DJECU predškolske i osnovnoškolske dobi

Ljetne pričaonice:

Tijekom srpnja i kolovoza  održat će se 9 pričaonica za predškolce od 4 godine nadalje, ponedjeljkom od 17.30 do 18.30 sati u Dječjem odjelu. Voditeljica Marta Kečanović čitat će priče: Alma dimnjačarka, Kristofor Grickić, Dječak koji je znao sve, Što je bubamara čula na odmoru, Tko zna kako izgleda krokodil u kojoj će gostovati prof. povijesti umjetnosti i filozofije Marija Alvađ, Veličanstveni izum, Olujni kit i priču Slavko na viteškom turniru.

Kreativne radionice:

Za kreativce Knjižnica organizira 7 radionica koje će se održati u Dvorištu Knjižnice i Kina i u Knjižnici u Sobi za sastanke. Kreativne radionice izrade digitalnih slikovnica na rasporedu su 4.7., 18.7., 8.8. i 22.8.2018. s početkom u 10.00 sati, a voditeljica je Ivana Kranželić. Radi se o projektu „Princeza na kraju svijeta – inovativno i kreativno poticanje čitanja kod djece u digitalnom okruženju“ financiranom od strane Ministarstva kulture, Grada Koprivnice i Knjižnice „Fran Galović“. U radionicama će nastati slikovnice inspirirane podravskom mitologijom pod nazivom „Dravski vilenjak“, „Slavko na viteškom turniru“, „Šuma na kraju svijeta“ i „Vitez Slavko u knjižnici“. Održat će se i tri kreativno-literarne radionice na temu Harryja Pottera, 31.7., 7.8. i 14.8.2018. s početkom u 17.30 u Sobi za sastanke. namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koje će voditi dipl. knjižničarka Valentina Mikec.

Programi za poticanje čitanja:

I ovog ljeta u Dječjem odjelu provodit će se program „Olimpijada čitanja 2018.“, a po prvi puta uključile su se sve tri koprivničke osnovne škole, a prijavljeno je ukupno 7 razreda. Sudjeluju učenici trećih razreda, a zadatak je pročitati knjige s popisa literature te za točno odgovoren upitnik osvojiti bod za svoj razred. Razredu s najviše osvojenih bodova smiješe se zlatne medalje koje će im biti dodijeljene na kraju ljeta. Cilj projekta je poticanje čitanja, užitka u čitanju  i interesa za čitanje knjižnične građe koja nije obavezna u školi, razvijanje timskog rada kao i stjecanje navike dolaska u Knjižnicu. Čitateljski klub za djecu „Čituljko“ imat će sastanak 31.7. 2018. u 16.00 sati i 31.8.2018. u 10.00 sati u Dječjem odjelu. Voditeljica je dipl. knjižničarka Petra Dravinski.

Upoznavanje novih tehnologija:

Radionice “Digitalni laboratorij” održavat će se svakog četvrtka u 13.00 sati. Radi se o programu informatičkog i informacijskog opismenjavanja u kojem djeca i njihovi roditelji mogu naučiti što su to micro:bitovi, kako koristiti web 2.0 alate i korisne web stranice. Za djecu predškolske dobi organizirana je radionica „“Robotika za malce“ – igre programiranja za djecu predškolske dobi“ u kojima će se upoznati s logičkim zadacima i osnovama programiranja, a osnovnoškolci imaju prilike u radionica 5.7. i 2.8. sudjelovati u radionicama „Robotika u knjižnici“ i uz pomoć Matije Kolarića naučiti nešto novo iz STEM područja. Tijekom ljeta u radno vrijeme djeca mogu koristiti tablet računalo i družiti se u kompjutorskoj radionici te popuniti ljetni on-line kviz znanja o Harryju Potteru dostupan na poveznici: https://goo.gl/fK12zX.

zatvori