Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: CIAV 2018. Spektakl na nebu iznad Varaždina

Spektakularni nastup F/A-18B Horneta Španjolskog ratnog zrakoplovstva bio je tek jedan od vrhunaca prvoga dana ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga – Croatian International Air Show Varaždin (CIAV), koji je brojnim posjetiteljima ponudio vrhunske letačke predstave na varaždinskom nebu.

Publika je u subotu uživala u bogatom i dinamičnom programu u kojem je sudjelovalo više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta – Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije.

Letački program započeo je atraktivnim preletom MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te Galeba G-2, nakon čega je na varaždinskom nebu zagrmio i Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije. Zračne bravure u zraku izvodio je u Extri 300 naš akrobatski pilot Branimir Ambreković, a vrhunsku letačku vještinu demonstrirali su i piloti Zračnih snaga Republike Austrije koji su letjeli na zrakoplovu SAAB 105.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u MIG-ovima 21 izveli su i dojmljivu vježbu presretanja iznad varaždinskog aerodroma, koji je nadlijetao i oldtimer sovjetske proizvodnje – Yakovlev Yak-11.

F-18 Hornet

Posted by Marko Posavec on Saturday, July 21, 2018

 

F-18 Hornet na Croatian International Airshow Varazdin 😮

Posted by Drava.info on Saturday, July 21, 2018

 

Varaždinski aerodrom i ove je godine nadletio JAS -39C Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, a fascinantni letački program i ove je godine izveo jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek na svojoj EXTRI EA-330 SC.

I na ovogodišnjem varaždinskom aeromitingu nastupila je akro grupa „Krila Oluje“, koja je svojim programom ponovo oduševila posjetitelje, a atraktivni nastup imali su članovi poljske akrogrupe Orlik, koji su u Varaždinu nastupili s dva zrakoplova PZL-130 Turbo Orlik.

Gripen na Croatian International Airshow Varazdin

Posted by Drava.info on Saturday, July 21, 2018

 

Organizatori su pripremili i zanimljiv program na stajanci varaždinskog aerodroma, na kojem su posjetitelji primjerice, mogli vidjeti i helikopter Sikorsky UH 60A Black Hawk, koji je doletio iz slovačkih Košica, te nastup dvaju helikoptera Bell OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Program ovogodišnjeg CIAV-a bit će nastavljen u nedjelju, kada će vrata varaždinskom aerodroma biti otvorena već od 10 sati, pa će svi zainteresirani prijepodne imati novu prigodu izbliza vidjeti zrakoplove koji nastupaju na ovoj atraktivnoj međunarodnoj priredbi. (Izvor: CIAV)

Foto i video: Marko Posavec.

zatvori