Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Počeo je Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje”

U Domu kulture u Đurđevcu jučer, u petak, svečano je otvoren 12. Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje” na kojemu su nastupile nastupili Folklorni ansambl “Pletenka” iz Makedonije, Plesni ansambl Somogy iz Mađarske, Folklorni ansambl Hont iz Slovačke, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci iz Slovenije i kao domaćini KUD “Petar Preradović” iz Đurđevca.

U ime Koprivničko-križevačke županije obratio se zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Ratimir Ljubić, naglasivši važnost očuvanja tradicijske kulture kao dijela nacionalnog identiteta svakog naroda te je pozvao posjetitelje da uživaju u predivnim izvedbama folkloraša.

Pozdravima se pridružio i dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Ivan Juričić, a svečanosti su još prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, koja je organizator Festivala, Nada Šešić i ostali suradnici.

Pokrovitelji Festivala su Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac te đurđevačka Turistička zajednica, kao i brojni sponzori, dok su organizatori  županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Folklorni ansambl Koprivnica, uz suorganizatora KUD „Petar Preradović“ Đurđevac.

Cilj manifestacije, koja traje od 19. do 23. srpnja, je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju.

S obzirom na to da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu je prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine, primjerice ivanečki vez, bregovska pita,  peteranski šlingeraj, drvene igračke te tradicijski nakit.

Druga festivalska večer na rasporedu je 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, gdje je domaćin Folklorni ansambl Koprivnica, a uz folklornim grupama iz prve večeri pridružit će se i Hrvatska folklorna grupa Gradišća Poljanci iz Austrije te Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije.

zatvori