Petak, 26. travnja 2024.

DANI MUZEJA Umjetnički radovi i dvije izložbe nakita večeras u Koprivnici

U samoj smo završnici obilježavanja 67. obljetnice Muzeja grada Koprivnice.

Nakon jučerašnjih predavanja u Galeriji Mije Kovačića u centru grada, muzealci su nam za večeras pripremili tri izložbe: u Galeriji Koprivnica slike Adina Hebiba i suvremeni nakit njegove kćeri Mie Hebib.

– Za početak, u 19 sati u središtu grada otvara se izložba oca i kćeri, Adina i Mie Hebib. Njome ćemo pokušati sukobiti na zidovima ekspresionizam Adina Hebiba, a kroz prostor u izložbenim vitrinama predstaviti unikatni nakit minimalizma Mie Hebib koja već desetak godina živi i djeluje u New Yorku i bavi se izradom suvremenog nakita od plemenitih materijala, ponajviše je to zlato – najavio je Dravi.info ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin.

I dok će u Galeriji biti izložen suvremeni, tradicijski nakit Hrvatske od večeras će biti izložen u Muzeju:

– Tradicijski nakit Hrvatske, kao kontra suvremenom nakitu u Galeriji. Riječ je o gostujućoj izložbi iz Narodnog sveučilišta Sesvete, autorice Vjekoslave Damjanović. Treba reći da taj nakit obuhvaća čitavu Hrvatsku, a prvi se puta predstavlja na ovaj način u Koprivnici.

Proslava muzejskog rođendana završit će sutra navečer u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, najavljuje ravnatelj Čimin:

– Kako smo počeli s Mijom Kovačićem i njegovom galerijom u Koprivnici, tako ćemo – kao šećer za kraj, i završiti: sutra navečer nova izložba Mije Kovačića. Ovaj puta predstavljamo Kovačićev crtački opus koji je poprilično stavljen u drugi plan. No, Marijan Špoljar je proteklih šest mjeseci radio na izradi njegove nove monografije u izdanju nakladničke kuće Meridijani. Ovaj ćemo puta imati prilike upoznati se s Kovačićevim crtežima na zidovima i s novom monografijom iz pera Marijana Špoljara.

Vrijednim radom koprivničkih muzealaca, gradski je muzej proteklih desetljeća postao prepoznatljiva ustanova, kaže ravnatelj Robert Čimin:

– Muzej grada Koprivnice je u proteklih 67 godina zasigurno postao lider u Podravini. Prije 67 godina on je krenuo kao mali gradski muzej, međutim svojim djelovanjem proširio je svoj utjecaj na Podravinu i na nacionalnu razinu – zaključio je Čimin.

zatvori