Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Za kraj mjeseca zaštite od požara – Večeras velika pokazno-taktička vježba

Za nama je svibanj, poznat i kao mjesec zaštite od požara.

Ovdašnji su vatrogasci odradili niz vježbi i edukacija, sudjelovali na hodočašćima i ponovno pokazali da su u svakom trenutku spremni djelovati kako bi zaštitili građane i imovinu. Njihovim aktivnostima i rezultatima zadovoljan je i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić:

– Kad govorimo o svibnju kao mjesecu zaštite od požara, u Republici Hrvatskoj pa tako i u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice, mislim da ga zaista možemo ocijeniti najvišom ocjenom, s odličnim. Sve snage, svi vatrogasci bili su uključeni u veliki broj događanja, vježbi, u sve što vatrogasci rade, a htjeli su pokazati svim građanima. Više-manje u svim našim članicama održane su pokazne vježbe. To je impresija koja i drži vatrogasce na tako visokom nivou.

Program Mjeseca zaštite od požara praktički će završiti večeras. Naime, od 18 sati u prigradskom naselju Štaglinec bit će održana tradicionalna pokazno-edukativna vježba Požarnog područja Koprivnica. Uz stotinjak vatrogasaca, dvadesetak vatrogasnih vozila raznih namjena i vrsta, u vježbi će sudjelovati i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, te županijski Zavod za hitnu medicinu. Svi će oni pokazati kako djeluju u izvanrednim situacijama kad moraju spašavati ljude i imovinu. A kako će se sve događati uz državnu prometnicu, uz podravsku magistralu, predsjednik Golubić nas je izvjestio i kako će biti reguliran promet:

– Vježbu smo koncipirali tako da nećemo imati problema sa zaustavljanjem i smetanjem prometa na magistralnoj prometnici. Obaviještene su sve strukture i promet neće biti zatvoren. Naši redari će uz pomoć policijskih snaga pripomoći u kontroli kako ne bi netko “naletio” velikom brzinom, već da se promet malo uspori. Planirali smo da sve prođe bez zatvaranje prometnice.

Prema scenariju vježbe, grom udara u prostor pilane u Štaglincu i uzrokuje požar koji se širi na okolne objekte, a kako se sve odvija uz državnu prometnicu, podravsku magistralu, dolazi i do prometne nesreće pa vatrogasci moraju ugasiti automobil i izvući unesrećene koje potom zbrinjavaju djelatnici hitne medicinske pomoći.

Odgovornu ulogu voditelja vježbe dobio je zapovjednik DVD-a Štaglincec Igor Međimorec, dok će u izmještenom Stožeru vježbe biti i županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan, zapovjednik koprivničke Javne vatrogasne postrojbe Marijan Kicivoj i zapovjednik gradske Vatrogasne zajednice Hrvoje Blažeković.

zatvori