Subota, 25. svibnja 2024.

Učenici Osnovne škole “Braća Radić” dokazali da čitanje ne poznaje granice

U sklopu međunarodnog projekta za poticanje dječje književnosti ‘Čitanje ne poznaje granice’ učenici koprivničke Osnovne škole ‘Braća Radić’ posjetili su 30. svibnja Osnovnu školu Metlika u Sloveniji.

Te su dvije škole povezane još od rujna 2017. godine od kada surađuju na promociji hrvatske dječje književnosti i upoznavanju djela slovenske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, promociji školske knjižnice, razvoju čitalačkih sposobnosti i vještina te promociji europskog identiteta.

U srijedu, 30. svibnja učenike su u Sloveniji dočekali domaćini – ravnateljica Osnovne škole Metlika Željka Janjac, učiteljica hrvatskog jezika Nina Bradica i knjižničar Janko Strahinič, koji su zajedno s učenicima pripremili prigodni program – prezentaciju škole, prezentaciju projekta te prezentaciju knjige Imaš fejs?.

Koprivnički učenici su u sklopu posjeta predstavili knjigu Kebarie kroz monolog i igrokaz te su učenicima pripremili glazbeni program. Tada su krenuli u obilazak znamenitosti malog mjesta Metlika.

– Iskustva i međunarodna suradnja kroz ovaj projekt pomogla su ostvariti bitne odgojno – obrazovne ishode učenika: prepoznati i opisati važnost čitanja književno-umjetničkih tekstova zbog vlastitoga zanimanja i potrebe u svakodnevnom životu, primijeniti temeljne strategije samostalnog i suradničkog učenja i izraziti osjećaje, doživljaje, stavove i uvjerenja umjetničkim aktivnostima – poručuju iz Osnovne škole “Braća Radić”.

zatvori