Petak, 26. travnja 2024.

Sabolić: Lackovićev prijedlog referenduma o Piškornici čista je demagoška floskula

Istupi nezavisnog Željka Lackovića na posljednjoj sjednici Županijske skupštine održane u utorak, izazvali su naknadnu reakciju Kluba županijskih vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista.

Naime, Lacković je predložio da se o budućnosti Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica izjasne sami građani i to na referendumu, te da se realizacija ovog strateškog nacionalnog projekta na neki način uvjetuje nastavkom izgradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice i dalje prema granici s Mađarskom.

“U priči i raspravi oko referenduma Željko Lacković nema nikakvih prijedloga osim čistih demagoških floskula i parola čišćenja vlastite savjesti”, stoji u priopćenju koje je potpisao SDP-ov Ivan Sabolić. SDP, poručuju, nije protiv narodne demokracije, no smatraju da za rješavanje pitanja Piškornice postoji puno jeftinije rješenje od referenduma:

– Skrenuli bismo pažnju da je Željko Lacković jedan od saborskih zastupnika koji drži tanku vladajuću većinu premijera Andreja Plenkovića. Mišljenja smo da za krajnje rješavanje statusa Piškornice i brze ceste prema Podravini, ne treba ovakav oblik referenduma, nego samo mali poticaj i hrabrost naših saborskih zastupnika – potpisuje Sabolić.

U klubu SDP – Hrvatski laburisti smatraju da bi građani referendumom trebali ovlastiti sve saborske zastupnike iz Koprivničko-križevačke županije da podršku Vladi uvjetuju rješavanjem RCGO-a Piškornica i brze ceste.

– To bi bila vrlo jasna poruka premijeru Plenkoviću. Ukoliko tih projekata u proračunu ne bude, saborski zastupnici naše županije, po volji svojih građana, neće dati podršku vladajućoj većini u Saboru.

Sabolić u ime SDP-ovaca i laburista poručuje Lackoviću da referendum organizira u svom gradu kako bi se tamošnji građani izjasnili žele li da lokacija novog centra za gospodarenje otpadom bude u Đurđevcu. Lackovića ujedno moli i da se više i konkretnije posveti građanima ovoga kraja koje zastupa u Saboru, jer građani vape za boljim životom, a ne za demagogijom i populizmom, stoji u službenom priopćenju.

zatvori