Nedjelja, 8. rujna 2024.

Podravkini vozači jutros zaustavili kamione, traže veće plaće i bolji radni status

Radnici Podravkinih Transporta jutros su iznenadili svojeg poslodavca.

Kako bi upozorili na probleme Podravkinih vanjskih transporta, vozači kamiona poveli su se za zaposlenima u Podravkinom skladištu u Dugopolju te su jutros od 5 sati do 8:30 radili smanjenim intenzitetom. Oko 6:30 otišli su i do Logistike te tražili susret s predsjednikom Uprave Marinom Pucarom ili nekim od njegovih kolega iz Uprave, no čini se da su svoje primjedbe i zahtjeve uspjeli predati tek direktoru Transporta Marijanu Lisjaku.

Od sudionika neslužbeno doznajemo da su Podravkini vozači nezadovoljni plaćama i radnim statusom, a to se odnosi i na njihove pratitelje.

Vozači su, čini se, iznenadili i sindikaliste. Kad je čuo o okupljanju radnika, tamo je stigao i sindikalist Marijan Slukić iz SINPOD-a, Sindikata radnika Podravke.

Drava.info od njega je doznala da su se vozači sami organizirali, a nezadovoljni su uglavnom plaćama i statusom. Traže poravnanje koeficijenata vozačima kamiona do 17 i preko 17 tona, te da im se prizna ono što odrade. Naime, vozači mjesečno vozeći i boraveći na putu skupe i više od 200 sati, a poslodavac im, kaže sindikalist Slukić, prizna samo 168.

Od nekih od vozača doznajemo da su im plaće 4200 – 4300 kuna, što je, kažu, manje od čistačica koje rade u Atalianu, vanjskoj tvrtci angažiranoj na poslovima čišćenja u kompaniji.

Sudionici ističu da jutros nisu štrajkali već su radili smanjenim intenzitetom, kako bi upozorili poslodavca na njihov neodrživ položaj.

A koliko su važni, govori i činjenica da ako roba ne ode na vrijeme iz skladišta u Koprivnici, znanog kao “tridesetdvojka”, ili u Dugopolju, tada sve kasni i roba ne stiže na vrijeme na svoja odredišta.

Zanimljivo je i da upravo jutros počinju novi pregovori za kolektivni ugovor u Podravki. Za uvod u nove pregovore tako su se pobrinuli vozači, koji su – očito, sami se organizirajući, iznenadili i sindikaliste i poslodavca od kojega do objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti izjavu.

Slušaj uživo
zatvori