Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

POČELI PREGOVORI U PODRAVKI Veće plaće i otpremnine kao pravo samo su neki od zahtjeva sindikata

Pregovori o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora počeli su danas prijepodne u Podravki.

Sva tri sindikata koja djeluju u kompaniji – PPDIV, SINPOD i Nezavisni sindikat Podravke – odmah poslije Uskrsa predali su zahtjev poslodavcu i naznačili da traže izmjene na više pozicija. Glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Ksenija Horvat rekla je Radio Dravi i portalu Drava.info da žele pronaći model koji bi omogućio veće nagrade radnicima u proizvodnji i logistici, poglavito onima koji rade fizičke poslove.

Sindikalistica Horvat je podsjetila da je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na nedavnim skupovima radnika naglasio da je došlo vrijeme za izmjene prava radnika, a prvi izraz dobre volje Uprave vidi u isplati uskrsnice; umjesto ugovorenih 400, Podravkaši su dobili po 600 kuna.

Sindikalisti traže i povećanje osnovne plaće za oko 7,5%, veći bruto dodatak i povećanje naknade za godišnji odmor sa 100 na 120 kuna po danu. Također traže da se u Kolektivni ugovor otpremnina ugradi kao pravo za osobno i poslovno uvjetovani otkaz.

Na naš upit kakav je Podravkin Kolektivni ugovor u odnosu na ostale, glavna PPDIV-ova sindikalna povjerenica rekla je da je to raritet u odnosu na druge kompanije. Naime, Podravkin Kolektivni ugovor sklopljen je na neodređeno vrijeme, čega u realnom sektoru više nema.

Kad je pak riječ o kvaliteti, Ksenija Horvat kaže da je, gledajući u paketu, ovaj Kolektivni iznad prosjeka u branši. No kako je život sve skuplji, prostora za poboljšanje uvijek ima i očekuje da će dopune i izmjene biti definirane do kraja rujna, kada počinju planiranja za iduću poslovnu godinu.

A kako su uoči početka pregovora Podravkini vozači samoinicijativno održali tihi prosvjed ne bi li Upravu upozorili na njihove male plaće, PPDIV-ova Ksenija Horvat kaže da je upoznata s njihovom problematikom. Ocijenila je da je veći dio problema operativne naravi što treba riješiti interno, na razini direktora, te da to ne zaslužuje akciju kakvu su vozači jutros poduzeli.

Inače, PPDIV je s vozačima, svojim članovima već razgovarao, te je ponudio sve resurse da se sustavno riješe problemi pojedinaca koji smatraju da su nedovoljno dobro nagrađeni, zaključila je sindikalistica Horvat.

Slušaj uživo
zatvori