Petak, 26. travnja 2024.

OZBILJNA PRIJETNJA Ukoliko ne zaustavite širenje ove bolesti ostat ćete bez omiljenih gorica i vinograda

Zlatna žutica vinove loze raširila se po cijeloj našoj Koprivničko-križevačkoj županiji i navodi odgovorne da kažu da stanje nije dobro.

Naime, riječ je o najopasnijoj neizlječivoj bolesti, uzročnik je fitoplazma, Flavescens doree, pa je jedino rješenje krčenje zaraženih loznih cijepova. Viša stručna savjetnica iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Željkica Oštrkapa-Međurečan Dravi.info je rekla:

Željkica Oštrkapa Međurečan. Snimio Marko Posavec.

– Kad vam se trs jednom zarazi, on je sistemično zaražen. Bolest se nalazi u svim njegovim dijelovima: u korijenu, u rozgvi, u listovima, zaraza je sistemična. Ne može se rezom odstraniti dio pa da kažemo da je trs zdrav. To je veliki problem. A problem je i stoga što fitoplazme ne možemo suzbijati kemijskim putem. Znači, mi nemamo rješenje. Kad se trs jednom zarazi nema sredstava za zaštitu bilja kojim bismo mogli tretirati i ozdraviti zaraženi trs.

Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Ličinka američkog cvrčka. Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Jedina mogućnost za sprečavanje ove bolesti je suzbijati njenog prijenosnika, američkog cvrčka. No, tu i nastaje problem jer u našoj županiji ima puno malih vinogradara koji ne primjenjuju potrebne agrotehničke mjere. Dodamo li tome i zapuštene vinograde, američki cvrčak i zlatna žutica imaju više nego dobre uvjete za širenje, kaže savjetnica Oštrkapa-Međurečan:

Odrasli američki cvrčak. Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.

– Kod nas ima jako puno malih proizvođača koji imaju površine manje od tisuću kvadrata i nemaju obvezu biti uvedeni u registre. Do njih se teško dolazi, teško ih se educira. Veliki dio njih ne provodi sve mjere zaštite koje zakonski moraju provoditi. Nažalost, u dosta takvih vinograda prijenosnik američki cvrčak živi bez problema. Ako se zaraženi trsovi ne uklanjaju i uz tog američkog cvrčka, bolest se nažalost širi i onim proizvođačima koji mjere odrađuju kako treba. Dodamo li tu i zapuštene vinograde te one zasađene direktno rodnim hibridima – takozvanim direktorom, nojom, francuzom, u kojima ljudi gotovo da ne provode nikakve mjere zaštite, ne primjenjuju insekticide i fungicide – to su mjesta na kojima cvrčak živi bez problema.

Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Simptomi su lako prepoznatljivi i prema kraju vegetacije sve izraženiji – listovi žute i uvijaju se prema dolje, dobijaju izgled vrha koplja, krti su. Na zaraženim trsovima roda gotovo da i nema. Kod tamnih sorata listovi nisu žuti već tamni. Zaražena rozgva ne drveni već ostaje zelena i podložna je smrzavanju.

Naredbom o suzbijanju zlatne žutice svi posjednici vinograda obvezni su provoditi određene mjere. U prvom redu to je krčenje zaraženih trsova te suzbijanje američkog cvrčka.

– Upravo sada je prvi rok za suzbijanje američkog cvrčka, sada suzbijamo njegove ličinke. Drugi obvezni tretman slijedi za dva do tri tjedna. A oko prvoga srpnja svi u svoje vinograde moraju postaviti žute ploče. Ako u vinogradu u tjedan dana uhvatite najmanje četiri američka cvrčka, morate krajem srpnja odraditi i treći obvezni tretman njegova suzbijanja.

Ne shvatimo li ozbiljnost ove prijetnje, moglo bi nam se dogoditi da umjesto uređenih vinograda u perspektivi u Podravini i Prigorju imamo zapuštene vinograde u kojima će carevati američki cvrčak. Zapušteni vinogradi s vremenom prerastaju u šume bagrema po kojima se slobodno penje vinova loza – idealno stanište za miran život američkog cvrčka, prijenosnika opake neizlječive žutice vinove loze.

zatvori