Srijeda, 1. svibnja 2024.

Magnetska rezonanca stiže ove godine, do kraja će se platiti iduće

Skupština Koprivničko-križevačke županije dala je suglasnost Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek za preuzimanje obveze plaćanja druge rate magnetske rezonance u 2019. godini.

Uređaj će biti plaćen decentraliziranim sredstvima pa je – u skladu sa zakonskim odredbama, njegovu nabavu nužno uvrstiti u popis prioriteta za iduću godinu. Pojasnio je to zamjenik župana Ratimir Ljubić podsjetivši:

– Vrijednost uređaja je 8.846.875,00 kuna. Uređaj je na popisu prioriteta za 2018. godinu i financirat će se iz decentraliziranih sredstava za što je dobivena i suglasnost Ministarstva zdravstva. U skladu s potrebama Opće bolnice, polovica iznosa podmirit će se ove, a druga polovica iduće godine.

Branko Mesarov iz HSS-a prisjetio se da je Županijska skupština o magnetskoj rezonanci već raspravljala – kad se odlučivalo o drugom timu Hitne medicine za Đurđevac pa mu nije jasno koliko će to koprivnička bolnica dobiti uređaja:

– Mene zanima je li to drugi uređaj ili je ova odluka vezana uz ono što smo već raspravljali. Tada je bilo rečeno da je taj uređaj nabavljen i plaćen, a sad ovdje raspravljamo o plaćanju.

Dobivanje suglasnosti za nabavku nove magnetne rezonance dobar je primjer suradnje Županije, župana i njegovih zamjenika, te županijskih ustanova sa saborskim zastupnicima koji su daleko bliže ministrima i ministarstvima koji odlučuju o takvim nabavama. Pojasnio je to nezavisni županijski vijećnik, saborski zastupnik Željko Lacković te dodao:

– Moram zahvaliti i kolegici Anki Mrak Taritaš i kolegi Gordanu Marasu, koji su ovdje u Koprivnici dobili mislim oko pet tisuća preferencijalnih glasova, na njihovoj pomoći oko nabavke ovog uređaja, jer vjerodostojno i zdušno zastupaju interese ovog našeg kraja u hrvatskom saboru. Dakle, za ovo je zaslužna suradnja Županije i saborskih zastupnika. Tko je prevagnuo, uopće nije bitno. Kao ni to koja je situacija ključna da mi možemo postići da upravo Koprivnica dobije ovaj vrijedan uređaj koji je potreban i Bjelovaru i Virovitici. Važno je samo da oni koji ga trebaju, ne moraju putovati u Zagreb.

Podsjetimo još, ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić još je u svibnju najavio da će nova magnetska rezonanca u Koprivnicu stići krajem godine.

zatvori