Petak, 26. travnja 2024.

Korado Korlević ponovno dolazi u Koprivnicu, govorit će o budućnosti ljudskog roda

Poznati hrvatski astronom i popularizator znanosti Korado Korlević ponovno dolazi u Koprivnicu.

Na poziv Astronomskog društva Koprivnica, Korado će u četvrtak, 14. lipnja s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici održati predavanje pod nazivom “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”.

Ulaz je slobodan.

Autorov sažetak:

TRANSHUMAN AGENDA – budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

U prošlih smo nekoliko godina svjedočili brzom slijedu “kaosnih ključanica” i mnoštvo budućnosti koje su opisivali pisci znanstvene fantastike, više nisu moguće. Narednih će 30 godina biti najvažniji period u budućnosti današnjeg čovjeka, Homo sapiensa, jer se s takvim izazovom nismo sretali u posljednjih 40.000 godina.

Postojanje i interakcija s drugim ljudskim vrstama za nas je ponovno novost, izazov i prijetnja.

Metoda editiranja gena CRISPR-Cas9 i slične metode poklanjaju nam mogućnosti upravljanja genomom, na isti način kao što u računalima upravljamo tekstom: režemo, kopiramo, lijepimo i tako bezbroj puta.

Nestašica organa za transplantaciju, nema problema – jedna vrsta kimera rješava problem. Nasljedne genetske bolesti, popravimo zametak, ne sviđa nam se u što bi se zametak razvio… poboljšajmo ga. Ne sviđa nam se starenje, sada znamo funkciju proteina p53, manipulirajmo to, zaustavimo starenje. Ne sviđa nam se dužina trajanja života, što napraviti? Želimo bliži kontakt s računalom, ugradimo si ga pod kožu, port za konekciju Nervus vagus ili neki drugi?

Jesmo li mi kao pojedinci, roditelji i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju za kormilariti u tom nadolazećem svijetu ili smo zaključili da je to tamo negdje daleko?

Zajednica sigurno ne, ona nam i dalje živi u iluzijama post-informatičkog, društva snova. Školstvo nam živi u vrijeme standardizacije vijaka i standardnih znanja, koje treba koristiti standardni radnik za standardne poslove u tvornicama industrijske revolucije, kakve više ne postoje. Djecu se ne grupira po interesima, strasti i sposobnostima, nego i dalje prema “godini proizvodnje”.

Živimo u najizazovnijem vremenu, učimo, razmišljajmo , djelujmo…
budimo mi ta promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

zatvori