Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Velika vježba u Starigradu, vatrogasci i hitne službe spasili školu i učenike od požara

I ove, 2018. godine nastavila se veoma dobra suradnja Područne škole i DVD-a Starigrad, te su dana 11. lipnja članovi DVD-a Starigrad organizirali 18. po redu taktičko pokaznu vježbu za učenike PŠ Starigrad, na prostoru škole i Doma kulture u Starigradu.

Vježbu je osmislio i veoma stručno istom zapovijedao predsjednik DVD-a Starigrad
Željko Cvrtila.

Pretpostavka vježbe bila je izbijanje požara u školskoj kuhinji koji se širi na krovište zgrade.

Učenici su u pratnji učiteljica evakuirani iz učionica kroz zadimljeni prostor, na glavni ulaz škole, a voditeljica poziva Službu za zaštitu i spašavanje te prijavljuje požar. U dojavi je dobivena informacija da ima i ozlijeđenih učenika.

Na požarište su u vrlo kratkom vremenu izašli pripadnici JVP Koprivnica, pripadnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, pripadnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Koprivnica i operativni članovi Vatrogasne zajednice grada Koprivnice iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Starigrad, Štaglinec, Jagnjedovec i Koprivnica.

Dolaskom na intervenciju pripadnici JVP Koprivnice nailaze na parkirano vozilo koje im priječi požarni put intervencijskim vozilima, te vrše micanje istog pomoću rolica pod kotače vozila.

Tokom vježbe vidjeli smo unutarnju navalu s jednim C-mlazom, pronalazak unesrećenih i njihovo izvlačenje iz zadimljenog prostora od strane operativnih vatrogasaca i pripadnika HGSS-a, te pružanje prve pomoći ozlijeđenima od strane članova Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Operativni vatrogasci prikazali su i vanjsko gašenje zgrade u plamenu kao i gašenje vatre koja je zahvatila krovište pomoću vozila auto ljestvi. Postavljenim vodenim štitom spriječeno je širenje požara na obližnje objekte.

U vježbi je sudjelovalo 25 članova svih službi, a korištena su vozila: JVP Koprivnica s autoljestvom i navalnim vozilom, DVD Jagnjedovec s navalnim vozilom, DVD Štaglinec s navalnim vozilom, DVD Starigrad s kombi vozilom, DVD Koprivnica s kombi vozilom, vozilo hitne pomoći, policijsko vozilo te kombi vozilo HGSS-a.

Nakon što je vatra ugašena, pristupilo se ventiliranju prostora otvaranjem prozora i postavljanjem nadtlačnog ventilatora na ulazu u zgradu, potom je škola pregledana te je ocijenjeno da je škola sigurna za daljnji rad.

Na kraju vježbe, Željko Cvrtila svima nazočnima napravio je prezentaciju zapaljenog ulja uslijed pregrijavanja i opasnosti kod gašenja vodom.

Vježbu su veoma pozorno pratili učenici područne škole sa svojim učiteljicama, mještani i članovi DVD-a Starigrad, ravnatelj škole Krešimir Grgac, predsjednica MO Starigrad Snježana Veličan, zapovjednik JVP Koprivnica Marijan Kicivoj, izaslanik župana Krešimir Škvorc, predsjednik VZG-a Koprivnice Ivan Golubić, predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Međimorec, predsjdnik NK Starigrad Krešimir Belčić te prijatelj i sponzor društva Darko Frankol.

Da je vježba uspjela potvrdio je ravnatelj škole Krešimir Grgac koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u vježbu. Svi sudionici vježbe, od učenika do stručnih službi, ovom vježbom pokazali su visoku razinu spremnosti za reagiranje u izvanrednim situacijama.

Tekst i fotografije: Krešimir Juratović.

zatvori