Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Ovo su trenutno najuspješniji učenici i mentori u Podravini i Prigorju

Koprivničko-križevački župan Darko Koren ugostio je jutros u Koprivnici najbolje podravsko-prigorske učenike.

Riječ je o sada već tradicionalnom prijemu za one koji su na državnim natjecanjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji osvojili jedno od prva tri mjesta.

Ovi su učenici tijekom redovnog školovanja postigli rezultate koji ih čine posebnima, rekao je župan Koren ne krijući zadovoljstvo što dio proračunskog novca usmjeravaju na dodatno poticanje takvih učenika i njihovih mentora.

– Iskreno, ja bih volio da ih bude više u nekim znanstvenim disciplinama jer to je zapravo smisao poticanja ovakvim mjerama. No, naravno da treba cijeniti rezultate postignute u svim disciplinama, pa i u sportskima i u onima nešto slobodnijeg sadržaja. Bitno je da se razvija taj duh natjecanja, težnje ka izvrsnosti i naravno – čestitam im na rezultatima koje su postigli. Mi ćemo i nadalje nastojati ih na ovakav simboličan način podržavati i poticati.

Jedan od nagrađenih je i učenik koprivničke Obrtničke škole Mario Novačić. On je na državnoj smotri održanoj na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva sa svojim završnim radom, pametnim biciklom, osvojio prvo mjesto. Evo što nam je rekao o njegovu radu:

Dožupan Ratimir Ljubić, mentor Miroslav Potroško, učenik Mario Novačić i župan Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

– MUNOBIKE – pametni bicikl, koji ima automatski sustav mjenjača, ima osnovne brzine nagiba i mijenja automatski brzine. Za taj mi je rad trebalo šest mjeseci. Prvo sam počeo s izradom aplikacije koja se povezuje na bicikl, a kasnije sam razvijao i sam bicikl. Inspiraciju sam našao sam, no mnogo mi je u tome pomogao i moj mentor Miroslav Potroško – rekao je Novačić.

Rad Marija Novačića, koji želi upisati računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, impresionirao je ocjenjivače na FER-u, ponosno je istaknuo Miroslav Potroško iz koprivničke Obrtničke škole. Svojim je radom pokazao što je naučio tijekom srednjoškolskog obrazovanja, a učenici upravo za ovaj smjer pokazuju velikog zanimanje. Uz dobar školski kurikulum, promociji škole i strukovnih zanimanja pridonose i prijemi poput ovoga kojega je danas upriličio župan Koren, a i vrlo su poticajni za učenike i profesore, rekao je Potroško:

– Dosta mi znači, za mene i za samu školu. Ipak je ovo promocija Obrtničke škole i strukovnih zanimanja koja među mlađim generacijama ipak nisu baš popularna.

Na državna natjecanja ove je školske godine pozvano 146 učenika i ekipa iz podravsko-prigorskih osnovnih i srednjih škola. Koliko su bili uspješni govori podatak da je u pojedinačnoj konkurenciji njih 10 osvojilo prva, 21 druga i 10 učenika treća mjesta. U ekipnoj konkurenciji u našu su županiju stigla tri prva, četiri druga i dva treća mjesta. Uz učenike, nagrađeno je i njihovih 36 mentora. Iz županijskog proračuna za sve njihove nagrade ove je godine izdvojeno 120.082,14 kuna.

Važno je podsjetiti da je Koprivničko-križevačka županija ove školske godine financirala troškove organizacije županijske razine natjecanja. Tu spadaju prehrana i prijevoz sudionika, naknade članovima povjerenstava, te nabavka priznanja i medalja. Za to je potrošeno oko 150.000 kuna. Županija je pokrivala te troškove za sve škole kojima je sama osnivač, ali i za škole kojima su osnivači gradovi Koprivnica i Križevci.

Ove je godine u našoj županiji provedeno 26 županijskih natjecanja u znanju i 12 sportskih natjecanja. U njima je sudjelovalo 1648 učenika i 427 mentora.

Najbolji su se plasirali na regionalna i državna natjecanja, a najbolji od najboljih, koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, danas su dobili nagrade koje su im je u ime žitelja naše županije uručili župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

zatvori