Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Obljetnica Kunovečke bune, vatrogasno natjecanje i taktičko pokazna vatrogasna vježba u Kunovcu

U sklopu obilježavanja Dana Općine Koprivnički Ivanec, u Kunovcu je 25. lipnja održano više različitih događanja.

U organizaciji DVD-a Kunovec – sekcije ”Čuvari baštine” obilježena je 115. obljetnica Kunovečke bune prikazom povijesnih prilika iz 1903. godine, recitacijom kajkavskih pjesama i otkrivanjem obnovljene spomen ploče poginulim u Kunovečkoj buni.

Spomen ploču je otkrila 11-to mjesečna Stela Prlog, potomkinja obitelji Gregurina, iz koje su Martin i Jakov Gregurina stradali davne 1903.godine.

Sve nazočne, o povijesti Kunovečke bune upoznali su prof. Dragutin Feletar i predsjednik DVD-a Kunovec – sekcije ”Čuvari baštine” Ivan Blažic.

Svojim dolaskom obilježavanje su uveličali načelnik Općine Gola Stjepan Milinković,
zamjenici načelnika Općine Koprivnički Ivanec Ivana Čoklica, profesor Dragutin Feletar, ravnateljica OŠ Koprivnički Ivanec Kristina Furkes.

Također, održano je i vatrogasno natjecanje članova DVD-a u sastava Vatrogasne zajednice Općine Koprivnički Ivanec.

Natjecateljske ekipe postrojio je zapovjednik VZO Koprivnički Ivanec Siniša Juranić, predavši prijavak zamjenici načelnika Općine Koprivnički Ivanec Ivani Čoklica, koja je potom izvršila smotru natjecatelja.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 6 ekipa i to 2 ekipe vatrogasnog podmlatka, 1 ekipa mladeži te tri muške ekipa u vježbi s VMŠ.

Rezultati po kategorijama su sljedeći:
PODMLADAK:
1. DVD Botinovec
2. DVD Kunovec
MLADEŽ
1. DVD Kunovec
Muški A – 3/1 vježba
1. DVD Kunovec
2. DVD Botinovec
3. DVD Koprivnički Ivanec
Pehare je natjecateljima uručila zamjenica načelnika Ivana Čoklica.

Taktičko pokazna vatrogasna vježba pripadnika VZO-a Koprivnički Ivanec

Vježbu su osmislili zapovjednici DVD-ova koji su u sastavu VZO Koprivnički Ivanec, a poradi isprobavanja združenog nastupa te međusobne komunikacije tijekom intervencije.

Pretpostavka vježbe bila je izbijanje požara u zgradi škole poradi loših električnih instalacija. Požar je izbio na prvom katu jugoistočnog krila škole, u uredskim prostorijama te se je proširio na krovište zgrade.

Vježbu je vodio i njome zapovijedao zapovjednik VZO-a Koprivnički Ivanec Siniša Juranić. U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Kunovec, DVD-a Koprivnički Ivanec i DVD-a Botinovec.

DVD Kunovec je sudjelovao sa 6 vatrogasaca, kombi vozilom marke Renault Trafic i auto prikolicom s VMŠ marke Rosenbauer.

DVD Koprivnički Ivanec je sudjelovao sa 6 vatrogasaca, navalnim vozilom marke Iveco Magirus i kombi vozilom marke Peugeot Boxer.

DVD Botinovec je sudjelovao s 12 vatrogasaca, kombi vozilom marke Ford Transit, traktorskom cisternom i traktorom Torpedo.

Tijekom vježbe prikazana je unutarnja navala, združeno gašenje požara krovišta te dobava vode iz hidrantske mreže za dopunu vozila koja su sudjelovala u gašenju požara.

Sudionici vježbe zadovoljni su istom te je ocjenjuju pozitivno jer je iznjedrila, uz sve dobre stvari i neke tehničke nedostatke na kojima je potrebno poraditi.

Cjelodnevna događanja veoma su pozorno pratili mnogobrojni gosti i mještani Kunovca.

Tekst i fotografije: Krešimir Juratović

zatvori