Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Ministar Štromar na početnoj konferenciji projekta energetske obnove Osnovne škole u Virju

U Virju je jučer održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade tamošnje Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara kojoj je, između ostalih, prisustvovao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Projekt energetske obnove zgrade podijeljen je na tri dijela; prvi se odnosi na građevinske radove, drugi na sustave grijanja, a treći na rasvjetu. Tako će se urediti kompletno pročelje škole, krovovi i stara stolarija, kao i modernizirati sustav grijanja, a procijenjena ušteda energije bit će oko 200 tisuća kuna godišnje.

Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, ukupno je vrijedan 5.978.512,01 kuna, a u iznosu od 3.560.674,05 kuna sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 1.867.993,81 kuna, dok je iznos od 549.844,15 kuna osigurala Županija u svom proračunu.

Ravnateljica škole Marica Cik Adaković izrazila je zadovoljstvo početkom projekta te zahvalila svima koji su dali svoj doprinos.

Izvor: kckzz.hr

– Mi Virovci danas smo doista ponosni, mislim da svi zajedno možemo biti sretni i zadovoljni i vjerujem da ćemo uskoro, kada radovi završe, uživati u blagodatima energetski obnovljene škole. Znamo što znači štedjeti energiju i kakve to koristi donosi, a višak sredstava usmjeravat ćemo u druge aktivnosti jer naša škola ima sjajne zaposlenike i učenike koji to zaslužuju. Hvala svima koji brinu o nama.

Projektom energetske obnove škole u Virju planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70% te će se škola moći certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D. Cilj čitavog projekta je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ukazao je važnost očuvanja prirodnih resursa i uštede energije te napomenuo:

– Ostvarenim uštedama ostaju sredstva za ulaganje u materijalne uvjete u školama i podizanje standarda, a ukupno smo osigurali preko 2,3 milijarde kuna europskih sredstava za energetsku učinkovitost. U sljedećih nekoliko godina taj će se iznos popeti na 5 milijardi zajedno s našom hrvatskom komponentom, a ušteda energije u svakom je projektu veća od 50%. Time utječemo i na zapošljavanje domaćih ljudi i demografsku obnovu, a posebno nam je drago što energetsku učinkovitost promoviramo upravo u školama. Novi natječaj bit će otvoren 4. rujan kada će biti na raspolaganju novih 400 milijuna kuna te preporučujem svima da se pripreme i iskoriste mogućnosti koje se nude.

Načelnik Mirko Perok kazao je kako je to velik dan za školu, ali i za cijelu Općinu te kako će energetska obnova daleko poboljšati uvjete rada učenika i zaposlenika škole.

Župan Darko Koren je naglasio važnost početka realizacija projekta za Županiju kao osnivača te je podsjetio kako je to druga početna konferencija energetske obnove škole, nakon što je istog dana održana i u Osnovnoj školi „Fran Kolcelak“ u Drnju.

zatvori