Petak, 26. travnja 2024.

ČETIRI UBOJICE U PROMETU Policija sve više kontrolira koristite li mobitel dok vozite

256 prometnih nesreća, dvije poginule osobe i 137 ozlijeđenih bilanca su prvih pet mjeseci na cestama Podravine i Prigorja. To je 21 posto više nesreća nego u istom razdoblju lani te 33 posto više ozlijeđenih osoba, upozorila je na konferenciji za medije Policijska uprava koprivničko-križevačka. Smanjen je jedino broj smrtno stradalih osoba: ove godine zasad smo imali dvije, a lani u istom razdoblju pet.

Policija se protiv tih crnih brojki bori svim metodama koje su joj na raspolaganju, istaknuo je glasnogovornik naše Policijske uprave Dražen Laljek:

– Na godišnjoj razini zadržali smo u prostorijama policije ili uhitili ravno 200 vozača, doveli nadležnim prekršajnim sudovima njih 85, iz prometa su isključena 932 vozača i oduzete su 472 vozačke dozvole.

Damir Jančijev. Snimio M. Posavec.

Voditelj Službe policije Damir Jančijev naveo je četiri prekršaja koja najčešće dovode do prometnih nesreća, nazvanih “četiri ubojice u prometu”. To su alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje:

– Nesreće kojima je uzrok brzina ili alkohol čine 50% ukupnog događanja prometnih nesreća, tako da se time svakako moramo baviti i bavimo se svakodnevno. Do sada je ove godine sankcionirano 1988 prekršaja brzine na području cijele Policijske uprave, što je veći broj nego što smo imali prošle godine u to vrijeme.

I dok vozači većinom ipak koriste sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima, putnici na stražnjima često zaborave na njih, premda su se i tamo dužni vezati.

Posebnu opasnost predstavlja korištenje mobitela tijekom vožnje, upozorio je Jančijev:

– To je jedan od tih distraktora, kako je to stručno nazvano, jer odvraća pozornost vozača od vožnje. Tu imamo dosta prometnih nesreća, vjerojatno i neke s najtežim posljedicama. Mi smo po tom problemu od početka godine krenuli raditi puno više nego prije, do sada smo tijekom pet mjeseci zatekli 152 vozača kako nepropisno koriste mobitel, i po tom pitanju ćemo i dalje nastojati raditi.

Recimo za kraj da su policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u prvih pet mjeseci ove godine sankcionirali 6533 prometna prekršaja, od čega se gotovo 2000 odnosilo na brzinu, nešto manje od 1000 na alkohol, više od 900 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 54 na prijevoz djece bez autosjedalica i sigurnosnog pojasa te 152 na nepropisno korištenje mobitela.

zatvori