Petak, 26. travnja 2024.

ANALIZA JE POKAZALA Vode podravskih jezera sigurne su za kupanje

Jezera u Podravini sigurna su za kupanje. Rezultat je to analize vode koju provodi Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Ispitana je voda na Šoderici, Čingi-Lingiju i Gabajevoj gredi. S obzirom na fizikalno-kemijske pokazatelje ekološko stanje ispitanih jezera je vrlo dobro, a s obzirom na mikrobiološke pokazatelje uzorci voda su izvrsne kakvoće, ističu iz Zavoda.

– Prema rezultatima naših ispitivanja, kvaliteta vode je zasad stvarno zadovoljavajuća za kupanje. Nisu utvrđena nikakva onečišćenja. Apeliramo na kupače da brinu da tako ostane cijelo ljeto, da jezera koriste u rekreativne svrhe i da ne unose u njih bilo kakva onečišćenja – rekla je Dravi.info Jasna Nemčić-Jurec.

No, iz Zavoda upozoravaju da kod kupanja u vodama stajaćicama postoje i određeni zdravstveni rizici, među kojima su i neke zarazne bolesti odnosno infekcije.

Rizik zaraze je, poručuju, veći što je neka vodena površina manja i slabije protočna. Pojašnjavaju da je to zbog njenog lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima iz živog i neživog okoliša ili od samih kupača.

Kako većina naših jezera i starih riječnih rukavaca imaju osobine voda stajaćica to kod kupanja valja imati na umu, zaključuju iz Zavoda.

Na kraju dodajmo da će Služba za zdravstvenu ekologiju vodu u podravskim jezerima analizirati i naredna dva mjeseca dok traje sezona kupanja.

zatvori