Nedjelja, 28. travnja 2024.

Župan primio učenicu Taru Knežević koja će prva u Hrvatskoj sudjelovati u NASA-inoj ljetnoj školi

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima su u četvrtak, 3. svibnja u prostorijama Županijske uprave održali prijem za učenicu Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica Taru Knežević, koja će prva i jedina u Hrvatskoj sudjelovati na dvotjednom program United Space School koji privatni američki fond FISE provodi u suradnji s američkom svemirskom agencijom NASA-om. Prijemu su prisustvovali i Tarina mentorica Željka Perošić, razrednica Sanja Mikulić te ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić.

Čestitavši Tari na ovom izvanrednom uspjehu, župan je izrazio zadovoljstvo što su njezina svestranost i talenti prepoznati i izvan granica Hrvatske.

– Tara će sa svojeg puta u Houston zasigurno donijeti nove spoznaje i otvoriti nam vidike, a važno je spomenuti kako je odabrana među 50 srednjoškolaca iz cijelog svijeta za ovaj prestižni program. U tome ima podršku svoje obitelji, profesora i ravnatelja te vjerujem kako će joj ovo iskustvo uvelike usmjeriti daljnji život. Smatram kako je to tek početak Tarinih uspjeha, a sve ono što naša Gimnazija čini za mlade ljude poput Tare dokazuje kako naš obrazovni sustav može iznjedriti talente i vrhunske znanstvenike – dodao je župan.

Pojasnivši kako je izgledao proces prijave, Tara je istaknula kako se veseli predavanjima i razgovoru sa znanstvenicima i astronautima, a imat će priliku učiti o američkom svemirskom programu, svemiru, letjelicama i ostaloj opremi te o američkoj kulturi. Glavna tema programa je u potpunosti osmisliti ljudsku misiju na Mars, od letjelica i opreme potrebne za putovanje do nastambi koje bi trebale biti izgrađene, a od srednjoškolaca se očekuje puno kreativnosti i pružanje novog pogleda na tu misiju.

– Uz preporuke, morala sam napisati životopis i motivacijsko pismo, a onda proći intervju s 12 zaposlenika NASA-e, članova Odbora za prijave. To je bio najveći izazov što se tiče programa, morala sam odgovarati na brojna pitanja, htjeli su doznati kakva sam osoba, ali i teoriju, kreativne odgovore na pitanja. Zatim sam saznala da sam među 50 sretnika koji će od 22. srpnja do 6. kolovoza biti dio programa koji se zove United Space School, a u Houstonu, gdje se nalazi i središte NASA-e Johnson Space Center, očekuje nas nastava, druženje, razgledavanje i slično – kazala je Tara, dodavši kako već sada rješava zahtjevne zadaće koje joj šalju.

Čestitkama su se pridružile i Tarina mentorica Željka Perošić koja je kazala kako je iznimno ponosna što je bila moralna podrška u Tarinom uspjehu, dok je razrednica Sanja Mikulić istaknula kako se radi o skromnoj i vrijednoj djevojci, zaželjevši joj sreću u programu i daljnjem školovanju.

Ravnatelj Vjekoslav Robotić zahvalio je županu i suradnicima na prijemu, kao i Tari i profesoricama koje su „primjer kako se iz jedne male škole, uz odlične profesore i materijalno-tehničke uvjete, uz potporu Županije kao osnivača, mogu postići veliki rezultati“. Još je dodao kako koprivnička Gimnazija ne čeka kurikularnu reformu već ju provodi godinama na način da se putem izvankurikularnih aktivnosti i prijava na međunarodne natječaje, etablira na svjetskoj obrazovnoj sceni.

Osim što je odlična učenica, Tara je i nadarena glazbenica te putuje diljem Hrvatske i inozemstva s grupom „Ogenj“ u kojoj svira violinu. Obzirom na to da će polaznici ljetne škole u Houstonu predstaviti i svoju državu i kulturu, razmišlja odsvirati pokoju tradicionalnu pjesmu, a violinu je zasvirala i na prijemu za župana i suradnike.

Uz zahvale na promociji Koprivničko-križevačke županije, kao i cijele Hrvatske, župan joj je poželio mnogo sreće i uspjeha te joj darovao hrvatsku zastavicu kojom će se u Houstonu predstaviti među svojim kolegama iz svijeta.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori